Elmåleraflæsning – Din guide til aflæsning af elmåler

Del - 
Twitter
Facebook
Copy link

Skal du flytte fra din bolig, og vil du gerne være helt sikker på, at du ikke kommer til at betale for meget i el ved din udflytning? Eller vil du generelt bare gerne vide, hvordan du egentlig aflæser din elmåler? Så får du her den eneste guide, du skal bruge, så du helt præcis ved, hvordan du aflæser en elmåler, og hvad du skal gøre efter din elmåleraflæsning.

Hvordan virker en elmåler?

Alle boliger har en elmåler, der måler, hvor meget strøm boligen forbruger. Det måles i kilowatt-timer (kWh) og vil være det tal, der i bund og grund angiver, hvor meget du kommer til at betale for strøm i din nuværende bolig. Men det er også det tal, der viser, hvor meget ekstra strøm du kommer til at betale for, hvis du flytter fra en lejebolig. Der er derfor rigtig god grund til, at du har styr på din elmåler og elmåleraflæsning.

Specielt ved flytning af adresse er det rigtig vigtigt at have styr på, hvor meget strøm man har brugt i den periode, man har boet på adressen. Det vil typisk beregnes årligt, om man har brugt mere eller mindre el aconto, hvilket derefter vil bestemme, om du skal betale mere i strøm eller have penge tilbage. Få derfor altid en elmåleraflæsning, når du flytter ind i en ny lejebolig, så du kender forbruget, den tidligere beboer har haft. Så ender du nemlig ikke med at betale for en andens elforbrug.

En aflæsning af elmåler ved flytning er også vigtigt, så du husker at framelde dig hos elselskabet. Det er der nemlig mange, der glemmer, hvilket kan resultere i, at du betaler elforbrug for de næste beboere. Ved at have styr på hvad du skal gøre med hensyn til el, når du flytter, er du sikker på, at du ikke bliver snydt. Derfor er det en god idé at vide, hvordan man laver en elmåleraflæsning, og hvordan man giver informationen videre til sit elselskab. Du kan derudover læse mere om, hvordan du til- og afmelder dig dit elselskab her.

Hvordan aflæser man en elmåler? – Den manuelle elmåler

Der er forskellige typer af elmålere, hvorpå en elmåleraflæsning foretages. Der kan nemlig både være tale om en elmåler, hvor man manuelt aflæser strømforbruget eller en automatisk elmåler, hvor aflæsningen er en fjernaflæsning, som bliver lavet af elselskabet. 

Har du en ældre elmåler i din bolig, kan det være, at du selv skal lave en elmåleraflæsning. Aflæs din elmåler ved at kigge på tallene på skærmen af elmåleren. Du vil få et forbrugskort af dit elselskab, hvorpå du skriver oplysningerne ned og derefter sender dem til elselskabet. 

Elmåleren vil altid vise den totale mængde forbrug for boligen, og det vil være dette tal, der skal indberettes til dit elselskab, når du aflæser din elmåler. Du kan dog se flere oplysninger på elmåleren ved at bruge displaypanelet. Det er selvfølgelig forskelligt fra model til model, men typisk kan du få informationer som:

  • Hvad dit totale elforbrug ligger på.
  • Hvor meget du forbruger i øjeblikket.
  • Hvor stort forbruget på boligen har været, siden elmåleren blev sat op.
  • Hvor meget du forbruger per time.
  • Hvordan dit forbrug ændres og udvikler sig over en given periode.

Derudover vil der også typisk være en lampe på elmåleren, som enten blinker rød eller gul. Blinker elmåleren gul, betyder det, at der er elforbrug på adressen i øjeblikket. Lyser din elmåler rød, er den blevet afbrudt af en eller anden årsag, hvilket du bør være opmærksom på. Kontakt eventuelt dit elselskab i sådan et tilfælde. Blinker elmåleren rødt, kan den tilsluttes igen.

Aflæsning af elmåler ved fjernaflæsning

Er din elmåler tværtimod ikke en gammel model, sker din elmåleraflæsning helt automatisk og bliver udført af elselskabet selv. Det er det, der kaldes for fjernaflæsning, og det er den metode, der bruges i langt de fleste danske hjem i dag. Det er nemlig meget lettere for både forbrugere og elselskabet. Måden, det finder sted på, er, at din elmåler har en indbygget radiosender, som sender al den ønskede data tilbage til elselskabet. Det vil typisk ske flere gange i døgnet, så du helt slipper for at bekymre dig om indberetningen af el og om at lave en korrekt elmåleraflæsning.

Dette er også en fordel, når der tales om elaflæsning ved flytning. Når du flytter fra din adresse, skal du alligevel huske at afmelde din el hos elselskabet. I samme øjeblik kan selskabet se dit totale forbrug på flytningstidspunktet, og du sikrer dig derfor, at du ikke kommer til at betale for mere strøm, end hvad du har brugt. 

Andre fordele ved en automatisk aflæsning og fjernaflæsning er, at det er mere præcise målinger, man får ud af sin elmåleraflæsning. Derudover kan man også lettere holde øje med sit forbrug, da man kan tjekke forbruget og dets udvikling online. Oplever du pludselige ændringer eller akutte problemer, er det også meget lettere at reagere med en automatisk elmåler. Det giver derfor en større tryghed for mange, og det gælder bestemt også virksomhedsejere, både når det kommer til forbrug og flytning. Her kan du læse mere om flytning for erhverv og alle de ting, man skal huske. 

Få hjælp til din elmåleraflæsning ved tvivl

Der er mange situationer, hvor det er vigtigt med en korrekt aflæsning af elmåler. Derfor er det afgørende, at du ved præcist, om du selv skal aflæse elmåleren manuelt, eller om det sker automatisk hos dit elselskab. Er du i tvivl om, hvorvidt du skal gøre det ene eller det andet, bør du altid kontakte dit elselskab. Det gælder også, hvis du ikke er sikker på, hvordan du egentlig laver en elmåleraflæsning, så de kan guide dig i, hvordan du får gjort det helt korrekt.

Her hos os kan du blive klogere på andre ting, end hvordan du aflæser din elmåler ved flytning. Vi har nemlig sørget for, at du kan få al vigtig information om flytning, så du ikke glemmer noget midt i processen.

Flere flyttetips

Flyt i
en fart

Få styr på A til Z
før du skal fra A til B.

Hurtigt, nemt og bøvlfrit.