Brug koden "rabat10" for 10% på hele din ordre på vores webshop!

TIPS OG RÅD

Flytning med familien

Mange familier med børn oplever at skulle flytte en eller flere gange i løbet af deres liv, og som med så meget andet er der et par ekstra ting, du skal være opmærksom på, når du skal flytte med et barn. En ting er alle de mentale forberedelser, du med fordel kan involvere dit barn i.

 

Noget helt andet er alt det praktiske, der er forbundet med en flytning med familien, når der er børn i billedet. Børn kan, ligesom voksne, have svært ved store forandringer, og derfor kan en flytning med familien virke skræmmende og voldsom for et barn.

 

Det betyder naturligvis ikke, at man ikke skal flytte med børn, eller at det er direkte uhensigtsmæssigt for børn at flytte. Dog kan man med fordel gøre sig tanker om, hvordan man gør flytningen mest skånsom for familiens mindste.

Flytning med børn: Tips og tricks

Her på siden kan du finde tips og tricks til flytning med familien, herunder hvordan du kan flytte et barns adresse, hvordan du flytter et barn med fælles forældremyndighed, og hvad du skal være opmærksom på, hvis et barn skal flytte fra mor til far eller omvendt.

Når du skal flytte med familien, er der flere gode tips og tricks, du kan ty til for at gøre processen og den store forandring nemmere for barnet at forstå. Afhængigt af barnets alder er det vigtigt, at du forbereder barnet på, hvad der skal ske. Du skal selvfølgelig afstemme informationerne, du giver, med barnets alder.

Som udgangspunkt er det vigtigt for børn, at de føler sig inkluderede og informerede om det, der sker i familien.

Se mere

Skab tryghed om den nye bolig

Mange børn kan reagere med at blive kede af det, når de hører, at de skal flytte. Det hænger sammen med, at den nye bolig er ukendt og derfor utryg for barnet. Derfor er det sjældent en god idé at prøve at overbevise barnet om, at den nye bolig er meget bedre, større eller flottere end den gamle. I stedet er det en god idé at forsøge at hjælpe barnet til at føle sig tryg ved den nye bolig.

Det kan du for eksempel gøre ved at fortælle, at barnet selvfølgelig fortsat skal bo sammen med en eller flere fra den nuværende husstand. Du kan også vise barnet billeder af boligen, besøge området eller tage hen og se boligen. Det er også en god idé at fortælle barnet, at alle hans/hendes ting selvfølgelig flytter med. Selvom barnet skal have en ny stue, et nyt værelse og et nyt køkken, flytter bamserne og favoritkoppen altså med.

Overvej, hvornår barnet skal involveres

Du kan med fordel også overveje, hvornår i processen barnet skal informeres om flytningen. Større børn kan typisk håndtere at vide det lidt tidligere i forløbet end mindre børn. Sørg for ikke at fortælle barnet om flytningen alt for tidligt. Hvis barnet går med tanker om flytningen meget længe, inden I overtager den nye bolig, kan flytningen blive en unødvendig lang proces for barnet.

Det er dog vigtigt, at I informerer barnet tids nok til, at det forstår de forandringer, flytningen med familien vil indebære. Et barn skal nemlig helst ikke være utryg ved eller undre sig over, hvorfor de voksne pakker flyttekasser, eller hvad det er, de voksne snakker om over madlavningen i køkkenet. Uvished kan være en større utryghed end vished i mange tilfælde for både børn og voksne.

Lad barnet få ejerskab over den nye bolig

Hvis det er et helt lille barn, der skal flytte med familien, kan det være en god idé at lave et værelse eller et legehjørne klar til barnet, som det kan tage i brug, så snart det flytter ind i den nye bolig. Det er ikke rart at bo i flytterod, men et barn kan hurtigt falde til et nyt sted, hvis velkendt legetøj, seng, dyner og puder står klar. Det føles nemlig både trygt, hjemligt og velkendt.

Hvis det er et større barn, der skal flytte, kan man med fordel inddrage barnet i processen omkring flytningen med familien. Lad barnet tage ejerskab over sit nye værelse. Lad for eksempel barnet have indflydelse på indretningen af det nye værelse, og lad måske endda barnet vælge en farve til væggene.

Rum barnets følelser

Det absolut vigtigste er selvfølgelig, at du husker at rumme dit barns følelser omkring flytningen med familien. Selvom de voksne er glade og lykkelige over købet af et nyt hus eller indflytningen i en ny lejlighed, er det ikke sikkert, at barnet har samme oplevelse til at begynde med.

Det er vigtigt, at der er plads til, at barnet kan være ked af at skulle sige farvel til den gamle bolig, eller at barnet ikke udtrykker samme begejstring som de voksne.

Flytte barns adresse: Sådan gør du

Hvis dit barn skal ændre adresse, skal du anmelde det til den kommune, barnet skal flytte til. I de fleste tilfælde vil en eller flere forældre skulle flytte med barnet, og i de tilfælde kan du let flytte barnets adresse, samtidig med at du anmelder din egen flytning af folkeregisteradresse. Du anmelder en flytning af din folkeregisteradresse på borger.dk, og i den forbindelse kan du let angive de CPR-numre, der står over for en flytning.

  • Borger.dk har en trin-for-trin-formular til, hvordan du anmelder en flytning for både dig selv, dit eller dine børn og din eventuelle partner. Sørg for at vælge den rette kommune, inden du fortsætter med at udfylde formularen.
  • Når du flytter adresse, kan der i nogle tilfælde være ekstra spørgsmål, du skal tage stilling til. Hvis du flytter fra én kommune til en anden, vil du typisk skulle vælge en ny læge. Hvis du flytter til en ny kommune, hvor du ikke på forhånd kender læger og lægehuse, kan det være en god idé at de voksne internt i husstanden vælger hver deres læge.

Det er nemlig gratis at skifte lægehus, hvis du flytter til samme læge, som den eller de øvrige beboere i husstanden. Derimod vil du blive opkrævet et gebyr, hvis du skifter læge på andre måder. Hvis I vælger hver jeres læge eller lægehus, vil I efter en rum tid kunne skifte til den af lægerne, I er mest tilfredse med. I vil selvfølgelig også kunne fortsætte med at benytte hver jeres læge.

Se mere

Flytning af børn med fælles forældremyndighed

Flytning af et barn med fælles forældremyndighed varierer selvfølgelig, alt efter om barnet skal flytte i en ny bolig sammen med begge indehavere af forældremyndigheden. Hvis barnet skal flytte med begge parter, klares flytningen nemt på borger.dk. Den forælder, der ikke selv anmelder flytningen, vil typisk skulle godkende flytningen i e-Boks.

Den af jer, der anmelder flytningen af barnet, kan typisk i samme ombæring anmelde flytningen på vegne af de andre beboere i den nuværende husstand.

Hvis barnet kun skal flytte med den ene indehaver af forældremyndigheden, eller hvis et barn flytter fra mor til far eller omvendt, er processen lidt anderledes. Her er det selvfølgelig afgørende, at I er enige om flytningen. Hvis I har svært ved at blive enige, kan I kontakte Familieretshuset og få hjælp til processen med at komme til enighed om barnets kommende bopæl. Der findes hvert år mange familier, der oplever at have brug for Familieretshusets hjælp til blive enige om børns bopæl, og der er forskellige måder, hvorpå Familieretshuset kan vejlede og hjælpe.

Tips og råd

Hvad dækker en indboforsikring?

Tips og råd

Aftalechecks på Faste Abonnementer

Tips og råd

Regler for depositum ved fraflytning

Tips og råd

Så mange kWh bruger en vaskemaskine

Tips og råd

Bliv klar til din indflytterfest

Tips og råd

Navne- og adressebeskyttelse, når du flytter