Flytning til udlandet: Gode råd, når du flytter fra Danmark

Del - 
Twitter
Facebook
Copy link

Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man flytter til udlandet. I dette blogindlæg vil vi komme omkring nogle af de ting, man skal huske, hvis man står og skal bo i udlandet. Fokus vil være på flytning i Europa, men mange af de nedenstående punkter gælder også, hvis man skal foretage internationale flytninger til andre steder uden for Europas grænser. 

Overordnet set er en flytning det samme, om du skal flytte til et andet sted i landet eller til et andet land inden for Europa. Det kan være træls, dyrt og en smule besværligt at rykke teltpælene op og bosætte sig et nyt sted. Derfor har vi lavet en lille ”Flytte til udlandet-huskeliste” til dig i bunden af artiklen, men inden da dykker vi ned i et par gode råd og vigtige overvejelser. 

Flyt bopæl fra Danmark til udlandet

Når man flytter fra Danmark til udlandet, skal man huske at registrere dette ved sin kommune. Der gælder forskellige regler, alt efter om man er udrejst i over eller under seks måneder. 

Er man udrejst i under seks måneder, og beholder man sin faste bopæl i Danmark under udlandsopholdet, skal man ikke registrere en flytning og er derfor stadig bosiddende i Danmark. Har man derimod ikke en fast bopæl under ens udlandsophold, skal man kontakte kommunen, der vil tage stilling til, om man stadig kan være registeret som bosiddende i Danmark. 

Skal man bo i udlandet i mere end seks måneder, har man pligt til at melde det til kommunen og blive registreret som udrejst i CPR-registret. Det er ikke nødvendigt at registrere din kommende adresse, men det kan være en god idé, så de danske myndigheder ved, hvor de kan kontakte dig. Du kan læse mere om, hvor du skal melde en flytning her.

Skattepligtig selvom man er i udlandet?

Selvom du opholder dig i udlandet, kan du stadig være skattepligtig i Danmark. Der er forskellige måder at være skattepligtig på, alt efter hvilket scenarie der gør sig gældende. Har du stadig en lejlighed eller et hus i Danmark, er du fuldt skattepligtig, uanset om der er tale om en leje- eller en ejerbolig. Det kan betyde, at du ender med at have dobbeltbeskatning. Sådan en skal afgøres mellem Danmark og det nye land, hvor du bosætter dig, så du ikke ender med at betale dobbelt. 

Har du ikke en bopæl i Danmark, men har du fortsat en indtægt fra Danmark, har du begrænset skattepligt. Det betyder, at du kun skal betale skat af den løn, du får i Danmark. Men har du hverken løn eller bopæl i Danmark, har du ingen skattepligt herhjemme længere. 

Hvordan kan en flytning til udlandet påvirke din sikkerhed? 

Når du står over for en flytning til udlandet, kan det have en påvirkning på de ydelser, du normalvis har til ret til, når du bor i Danmark. Det kan for eksempel være, at du får børnepenge, SU, dagpenge, pension, efterløn eller sygesikring. Selvom du måske skal arbejde i udlandet, kan du søge om at være omfattet af de danske sociale sikringer. Det skal du gøre ved de danske myndigheder. Der gælder forskellige regler, og disse kan du læse dig til her

Konsekvenser ved at bo i udlandet og ikke være omfattet af dansk social sikring er som et eksempel, at du ikke længere kan bruge dit gule sundhedskort og derfor ikke længere er en del af det danske sundhedsvæsen. Det betyder, at du skal benytte dig af sundhedsvæsenet i det land, du flytter til. Det kan have betydning, hvis du er på medicin. Er landet, du flytter til, en del af Schengensamarbejdet, kan du få et pillepas, der kan dokumentere, at medicinen er til eget behov. Står landet uden for samarbejdet, skal du søge om en medicinattest. 

Andre ting, der kan være nødvendige at tjekke op på, er eksempelvis vaccinationer, tandlæge, sundhedssystemet i det land, du flytter til, barsel, a-kasse og forsikringer. 

Det skal du have styr på, hvis du er studerende

Hvis du skal studere i udlandet, er der en række ting, du skal have styr på, inden du tager afsted. Din situation afhænger af, hvor lang tid du skal være afsted. Er du afsted i mindre end et år, er du stadig omfattet af den danske sygesikring, men er du er afsted i over et år, skal du søge om dansk sikring. 

Derudover skal du tjekke op på, om du kan få SU med til udlandet, om du kan få udlandsstipendium eller udlandsstudielån, om du skal have en studierejseforsikring, hvad for nogle legater og fonde, du eventuelt kan søge, og hvad der gælder, hvis du skal i praktik eller have et job i det land, du flytter til. Det er en god idé at tjekke op på dette i god tid og inden udrejse fra Danmark. 

Flytte til udlandet-huskeliste 

Ved en flytning til udlandet, er der mange ting, man skal tjekke op på, og nogle gange kan det føles, som om man skal have sytten krydser på hænderne for at huske det hele. Herunder kommer en huskeliste, der kommer omkring nogle af de vigtigste ting, du enten skal tjekke op på eller få ordnet, inden du tager afsted: 

 • bopæl og bopælsregistrering
 • Skat 
 • digital post
 • NemID/MitID
 • abonnementer og foreninger 
 • pas
 • flytning hos PostNord 
 • forsikring 
 • sociale ydelser 
 • stemmeret 
 • registrér dig som udlandsdansker 
 • meld dig ved den danske ambassade i dit nye bopælsland.

Hvis du har behov for mere generel viden om flytning, der også kan være relevant for dig, så læs med her. Vi har samlet en række artikler om blandt andet depotrum, post og det at have en midlertidig adresse, så du er godt klædt på til din flytning.

Flere flyttetips

Flyt i
en fart

Få styr på A til Z
før du skal fra A til B.

Hurtigt, nemt og bøvlfrit.