TIPS OG RÅD

Flytning til udlandet: Gode råd, når du flytter fra Danmark

Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man flytter til udlandet. I dette blogindlæg vil vi komme omkring nogle af de ting, man skal huske, hvis man skal bo i udlandet.

Fokus vil være på flytning i Europa, men mange af de nedenstående punkter gælder også, hvis man skal foretage internationale flytninger til andre steder uden for Europas grænser.

Flyt bopæl fra Danmark til udlandet

Overordnet set er en flytning det samme, om du skal flytte til et andet sted i landet eller til et andet land inden for Europa. Det kan være træls, dyrt og en smule besværligt at rykke teltpælene op og bosætte sig et nyt sted.

Derfor har vi lavet en lille ”Flytte-til-udlandet-huskeliste” til dig i bunden af artiklen, men inden da dykker vi ned i et par gode råd og vigtige overvejelser.

Når man flytter fra Danmark til udlandet, skal man huske at registrere det ved sin kommune. Der gælder forskellige regler, alt efter om man er udrejst i over eller under seks måneder.

Er man udrejst i under seks måneder, og beholder man sin faste bopæl i Danmark under udlandsopholdet, skal man ikke registrere en flytning og er derfor stadig bosiddende i Danmark.

Har man derimod ikke en fast bopæl under ens udlandsophold, skal man kontakte kommunen, der vil tage stilling til, om man stadig kan være registreret som bosiddende i Danmark.

Det er også relevant at spørge, hvor længe man må opholde sig i udlandet som dansk statsborger. Skal man bo i udlandet i mere end seks måneder, har man pligt til at melde det til kommunen og blive registreret som udrejst i CPR-registret. Det er ikke nødvendigt at registrere din kommende adresse, men det kan være en god idé, så de danske myndigheder ved, hvor de kan kontakte dig. Du kan læse mere om, hvor du skal melde en flytning, her.

Se mere

Har jeg skattepligt, selvom jeg er flyttet til udlandet?

Selvom du opholder dig i udlandet, kan du stadig være skattepligtig i Danmark. Der er forskellige måder at være skattepligtig på, alt efter hvilket scenarie der gør sig gældende.

Har du stadig en lejlighed eller et hus i Danmark, er du fuldt skattepligtig, uanset om der er tale om en leje- eller ejerbolig. Det kan betyde, at du ender med at have dobbeltbeskatning. Sådan en skal afgøres mellem Danmark og det nye land, hvor du bosætter dig, så du ikke ender med at betale dobbelt.

Har du ikke en bopæl i Danmark, men har du fortsat en indtægt fra Danmark, har du begrænset skattepligt. Det betyder, at du kun skal betale skat af den løn, du får i Danmark. Men har du hverken løn eller bopæl i Danmark, har du ingen skattepligt herhjemme længere.

Hvordan kan en flytning til udlandet påvirke din sikkerhed?

Når du står over for en flytning til udlandet, kan det have indflydelse på de ydelser, du normalt har ret til, når du bor i Danmark. Det kan for eksempel være, at du får børnepenge, SU, dagpenge, pension, efterløn eller sygesikring.

Selvom du måske skal arbejde i udlandet, kan du søge om at være omfattet af de danske sociale sikringer. Det skal du gøre ved de danske myndigheder. Der gælder forskellige regler, og disse kan du læse dig til her.

En konsekvens ved at bo i udlandet og ikke være omfattet af dansk social sikring er, at du fx ikke længere kan bruge dit gule sundhedskort og derfor ikke længere er en del af det danske sundhedsvæsen.

Det betyder, at du skal benytte dig af sundhedsvæsenet i det land, du flytter til. Det kan have betydning, hvis du er på medicin. Er landet, du flytter til, en del af Schengensamarbejdet, kan du få et pillepas, der kan dokumentere, at medicinen er til eget behov. Står landet uden for samarbejdet, skal du søge om en medicinattest.

Andre ting, der kan være nødvendige at tjekke op på, er eksempelvis vaccinationer, tandlæge, sundhedssystemet i det land, du flytter til, barsel, a-kasse og forsikringer.

Find flere flyttetips

Det skal du have styr på, hvis du er studerende og flytter til udlandet

Hvis du skal studere i udlandet, er der en række ting, du skal have styr på, inden du tager afsted. Din situation afhænger af, hvor lang tid du skal være afsted.

Er du afsted i mindre end et år, er du stadig omfattet af den danske sygesikring, men er du afsted i over et år, skal du søge om dansk sikring.

Derudover skal du tjekke op på, om du kan få SU med til udlandet, om du kan få udlandsstipendium eller udlandsstudielån, om du skal have en studierejseforsikring, hvilke legater og fonde du eventuelt kan søge, og hvad der gælder, hvis du skal i praktik eller have et job i det land, du flytter til. Det er en god idé at tjekke op på dette i god tid og inden udrejse fra Danmark.

Flytte til udlandet-huskeliste

Ved en flytning til udlandet er der mange ting, man skal tjekke op på, og nogle gange kan det føles, som om man skal have 17 krydser på hænderne for at huske det hele. Herunder kommer en huskeliste til din flytning, hvor vi kommer omkring nogle af de vigtigste ting, du enten skal tjekke op på eller få ordnet, inden du tager afsted:

  • Bopæl og bopælsregistrering
  • Skat
  • Digital post
  • NemID/MitID
  • Abonnementer og foreninger
  • Pas
  • Flytning hos PostNord
  • Forsikring
  • Sociale ydelser
  • Stemmeret
  • Registrér dig som udlandsdansker
  • Meld dig ved den danske ambassade i dit nye bopælsland. Hvis du har behov for mere generel viden om flytning, der også kan være relevant for dig, så læs med her. Vi har samlet en række artikler om blandt andet depotrum, post og det at have en midlertidig adresse, så du er godt klædt på til din flytning.
Se mere

Overvejer du at flytte til udlandet? Flytning af ejendele til udlandet

Nu har du forhåbentlig en større viden om, hvad du skal have styr på, når du flytter til udlandet, men hvad gør du egentlig, hvis du skal have dine ejendele med til udlandet, når du flytter?

Det kommer naturligvis helt an på, hvor du skal flytte hen. Skal du flytte langt væk, kan det muligvis give mening at få dine ejendele fragtet, mens det måske kan give bedst mening selv at stå for at transportere dine ejendele, hvis du blot flytter til et af Danmarks nabolande.

I sidste ende er det meget op til den enkelte situation, om det giver mening for dig at få fragtet dine ting, når du flytter til udlandet.

Vælger du at få fragtet dine ejendele med for eksempel et fragtfirma, er det dog værd at huske på, at priserne ofte er højere end at få flyttet dine ting inden for landets grænser, ligesom du skal huske på, at transporttiden kan være lang, hvis dine ejendele for eksempel skal fragtes med skib.

Hvad betyder det at flytte til udlandet?

At flytte til udlandet kan være et vidt begreb. Der er nemlig forskel på, om du flytter til Sverige, Norge eller USA eller et andet land uden for Norden, Europa eller EU. Besøger du borger.dk, vil du kunne finde en guide til det sted i verden, du flytter til.

Uanset hvor du flytter hen i udlandet, er der dog nogle generelle ting, du skal være opmærksom på at få oplyst. Dit svar vil nemlig have betydning for den vejledning, du kan få:

  • Varer dit udlandsophold under eller over seks måneder?
  • Flytter du til et af Danmarks nabolande, Færøerne eller Grønland? Eller flytter du til et andet europæisk land eller til USA? I EU er det lettere at få arbejdstilladelse, end det er i eksempelvis USA eller Australien. Skal du derfor udstationeres af en virksomhed, der allerede driver forretning i landet, vil det være lettere at få tilladelse til at flytte.
  • Hvad er din situation? Er det netop for at arbejde, skal du studere, eller vil du have din folkepension med dig? Din situation er afgørende for at flytte til udlandet.
  • Har du børn under 18, der flytter med dig?

Når du har indtastet disse oplysninger, kan borger.dk bedre hjælpe dig med at blive opmærksom på, om der er noget, du særligt skal have styr på. Som vi nævnte tidligere i indlægget, kunne det være sådan noget som korrekte skatteoplysninger. Flytter du til USA eller et andet land uden for EU, kan det desuden være relevant at få oprettet en bankkonto, ligesom det er vigtigt, at du er sygeforsikret i tilfælde af sygdom eller fysiske uheld, da sundhedssystemet formentlig ikke betales via skattebilletten, som vi kender det herhjemmefra.

Vi vil altid opfordre til, at du finder vejledning på borger.dk, så du er så oplyst som muligt i din specifikke situation med at flytte til udlandet.

Flytter du til udlandet? Få hjælp til at holde overblikket med flyttelisten

Der sker meget, når du skal flytte – til udlandet eller indenrigs. Har du nogensinde tænkt på, hvor meget du egentlig skal have styr på, når du står over for en flytning? Uanset om det er adresseflytning, forsikringer, flytterengøring eller tilmelding af el, er der nok at se til.

Og hvis du ikke holder øjnene på flytningen, er der stor risiko for at miste overblikket under flytteprocessen.

Hos gomule vil vi gerne hjælpe dig med at komme godt i mål med din flytning. Derfor har vi lavet flyttelisten, der er din huskeliste i forbindelse med flytningen og alle de administrative opgaver, som du har på programmet i en tid, hvor ting desværre har det med at blive glemt. Med en huskeliste til flytning er du godt på vej mod ro i sindet, inden du flytter til udlandet.

Opret din flytteliste allerede i dag, og få overblikket før, under og efter din flytning.

Få mere viden hos gomule

Hos gomule går vi op i flytning – både til udlandet og inden for landets rammer. Det er vigtigt for os, at du får den nødvendige viden for at gøre flytningen så let som muligt. Derfor har vi samlet en række flyttetips til dig, der gerne vil vide mere om flytning.

Klik ind forbi vores flyttetips i dag, og bliv klogere på flytteprocessen.

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd