Brug koden "rabat10" for 10% på hele din ordre på vores webshop!

TIPS OG RÅD

Fremleje af lejlighed: Det skal du være opmærksom på

Når du har en lejlighed og gerne vil fremleje den, er der en række vigtige ting, som du skal være opmærksom på, inden du sætter skub i processen.

 

Der er nemlig forskel på din lovmæssige ret til at fremleje alt efter din boligtype og din lejekontrakt.

 

Men bare rolig, for lige her kan du læse meget mere om, hvad fremleje er, og hvordan du sikrer dig, at du overholder alle de gældende regler.

Hvad er fremleje?

Lad os først se på, hvad fremleje er for en størrelse. Som navnet også antyder, betyder fremleje, at du lejer din bolig ud til en anden, der ikke står på en lejekontrakt eller ejer lejligheden. Fremleje indikerer samtidig, at lejeperioden er tidsbegrænset, og typisk gælder det, at du ikke må fremleje i længere tid end to år.

Det er vigtigt at skelne mellem forskellige former for fremleje. Bor du i en lejet bolig, gælder de vilkår, som er angivet i din lejekontrakts paragraf 11, hvor særlige betingelser kan anføres.

Hvis der ikke er angivet noget her, vil du skulle følge lejeloven, hvor du må fremleje hele lejemålet i op til to år. Vil du i stedet fremleje et værelse i din lejebolig, alt imens du stadigvæk bor der, er du ikke begrænset af to års fremleje. I forbindelse med fremleje af værelse er det dog vigtigt, at du ikke udlejer til flere personer, end der er rum i boligen.

Vil du i stedet fremleje din andelsbolig eller ejerbolig, gælder der nogle andre regler. I en ejerbolig vælger du helt selv, hvor længe du vil fremleje en lejlighed, men du skal sørge for, at huslejen stemmer overens med markedslejen.

I andelsforeningen vil det være foreningens vedtægter, der bestemmer, om du overhovedet må fremleje din bolig. Oftest gælder dog de samme regler som i en lejebolig.

Se mere

Lejeloven og fremleje: Lav altid en kontrakt

Lejeloven er den gældende lovgivning i forbindelse med lejere og udlejere. Derfor skal du altid sørge for at overholde de retningslinjer, som denne lovgivning sætter. Heldigvis er kravene ikke store, men for at helgardere dig selv er det en god idé at have en skriftlig kontrakt med en fremlejer.

Du kan finde en fremleje-kontraktskabelon i lejeloven, A9 typeformularen, hvor du selv skal sætte tidsbegrænsningen ind og tilføje eventuelle regler, der skal gælde. Det kan eksempelvis være opsigelsesperiode, hvis du vil opsige lejer inden fremlejen udløber. Herefter skal både lejer og udlejer underskrive kontrakten.

I en kontrakt bør du ligeledes inkludere, at du er i din gode ret til at justere lejen, hvis eksempelvis udgifter til vand og varme stiger. Du bør også notere, hvad udlejer er forpligtet til i forbindelse med fraflytning. Det kan være at male alle rum, rengøring ved fraflytning eller lignende.

Husk at få kontrakt på din fremleje – og brug gerne en advokat – ellers kan det koste dig dyrt.

Find flere flyttetips

Hvor meget kan jeg leje min lejlighed ud for?

Et spørgsmål, der rejser sig hos mange i forbindelse med fremleje, er, hvor meget lejligheden kan lejes ud for. Men her er det vigtigt at skelne mellem spørgsmålet om, hvor meget du kan, og hvor meget du må. Du kan leje din lejlighed ud for det, som du selv mener, du kan.

Spørger vi i stedet ”Hvor meget må jeg leje min lejlighed ud for”, gælder der straks nogle andre regler. For selvom du kan leje din lejlighed ud for et højere beløb, gælder det om at tilpasse prisen til det marked, som vi er i. Bor du i en lejebolig, bør du udleje boligen til den pris, som du selv betaler hver måned.

Betaler din fremlejer for meget, kan det nemlig godt få konsekvenser for dig selv. Det er nemlig muligt for en fremlejer at indgive en sag til huslejenævnet, hvor et nævn vil vurdere, om din fremlejer betaler for meget for lejeboligen.
Hvis det er tilfældet, skal du betale det antal kroner tilbage, som din lejer har betalt for meget i forhold til den pris, som huslejenævnet vurderer lejligheden til at koste.

Hvis huslejenævnet vurderer din normale leje for højt hos en fremlejer

Er du uheldig og kommer ud for, at din fremlejer vinder en sag i huslejenævnet, hænger den altså på dig.

Men hvis du selv har fremlejet din lejlighed til den leje, som du selv betaler hver måned, kan du selv vælge at gå til huslejenævnet og lave en sag.

Her har du en reference i forhold til den sag, som fremlejer har kørt, og på den måde kan du være heldig at få nedsat din egen husleje til det samme og dermed også få penge tilbage.

Fremleje af lejlighed: Andre regler i lejeloven, som skal overholdes

Der er nogle andre regler, som du også skal tage højde for, når du skal vurdere, om du må fremleje din lejlighed. Foruden reglen om, at du kun må fremleje i maksimalt to år, må lejligheden kun bruges til beboelse.

Hvis du ønsker at fremleje din lejlighed, skal det også begrundes med rimelige og midlertidige grunde. Det kan eksempelvis være udenlandsophold, militærtjeneste eller forretningsrejse.

Derudover gælder det også, at der skal være under 13 lejeboliger i den ejendom, som du bor til leje i. Og så må antallet af personer, som flytter ind i lejligheden, ikke overstige antallet af rum, som bruges til beboelse. Det vil sige, at du ikke må fremleje til mere end tre, hvis du har tre værelser.

Kontrakten er din sikkerhed

Ved fremleje kan det måske virke en smule omstændigt med en lejekontrakt, men det er i bund og grund din sikkerhed. Sker der noget i løbet af fremlejeperioden, er kontrakten din eneste mulighed for at opsige lejemålet.

Har du ingen lejekontrakt, vil du heller ikke kunne bevise, hvor længe fremlejeperioden er på, og det kan altså gøre det til en vanskelig affære, hvis der opstår uenigheder.

Får du brug for hjælp i forbindelse med fremleje, kan du altid kontakte lejeloven. Skal du bruge hjælp til flytning, har vi masser af gode råd til, hvordan du kommer hurtigt og godt i mål, hvilke flyttekasser du bør vælge og meget andet.

Tips og råd

Midlertidig adresse?

Tips og råd

Flytning til udlandet: Gode råd, når du flytter fra Danmark

Tips og råd

Alt, du skal vide ved flytning af virksomhed

Tips og råd

Meld din flytning her – alt, du skal vide!

Tips og råd

Hvordan melder man flytning til folkeregisteret?

Tips og råd

Sådan søger du boligstøtte