Brug koden "rabat10" for 10% på hele din ordre på vores webshop!

TIPS OG RÅD

Hvad skal jeg vide, når jeg flytter i hus første gang?

Skal du flytte i hus for første gang? Så kender du med garanti til de mange overvejelser og bekymringer om, hvorvidt du nu også har fået styr på det hele.

 

Der er nemlig en lang række ting at holde styr på, og det gælder især, hvis du har købt en ejerbolig.

 

Heldigvis er der hjælp på vej. Lige her giver vi dig de vigtigste ting, du skal vide, når du flytter i hus første gang. På den måde kan du være bedst muligt forberedt til din flytning og komme godt i mål med projektet.

Førstegangskøber af hus: Tal med flere banker

Hvis du endnu ikke har købt hus for første gang, er du måske i gang med at forhandle med din bank. Det er vigtigt at vide, at bankerne tjener penge på dine renter og udgifter, og derfor kan du ikke altid være sikker på at få det bedste tilbud hos din egen bank.

Det bedste at gøre, når du kigger efter nyt hus, er at tale med flere forskellige banker og indhente tilbud. Du bør have det fulde overblik over, hvor mange penge du har sparet sammen og eventuel gæld, og det samme gælder for husstandens samlede indtægt hver måned.

Ved at spørge flere banker kan du bedre forhandle dig frem til en god låneaftale. Optager du et realkreditlån, vil en fast rente give dig mere stabilitet, og det kan være særligt rart som førstegangskøber af et hus. På den måde kender du dine månedlige udgifter, og din rente vil forblive den samme i den givne periode, selvom den ændrer sig på markedet.

Se mere

Flytning som førstegangskøber

Hvis du er førstegangskøber af et hus, er der en masse nye faktorer, der spiller ind for dig. Der er en række ting, som er vigtige at få gjort inden indflytning, og det kan godt være svært at holde styr på det hele.

Vi starter i det praktiske: Du skal nemlig sørge for at aflæse el, gas, vand og varme ved indflytning. Aflæsning af forskellige energikilder skal gøres, så du kan sende det ind til dine forsyningsselskaber. På den måde kan du nemlig sikre, at du kun betaler for dit eget forbrug og ikke den tidligere ejers.

Derudover er dine forsikringer afgørende for din sikkerhed, når du skal købe hus første gang. Ofte ændrer din indboforsikring sig en smule, fordi du flytter i et hus frem for eksempelvis en lejlighed. Derudover stiller de fleste banker et krav om, at du tegner en brandforsikring, og her kan det være en god idé at kigge efter en samlet husforsikring, der vil dække din bolig ved skader fra blandt andet brand, storm og sne.

Har du købt din bolig sammen med en partner, er en livsforsikring også en god investering. På den måde kan I nemlig sikre hinanden bedst muligt, hvis der skulle ske den ene part noget.

Få lagt et budget, når du flytter i hus

I forbindelse med at flytte i hus, som du har købt, er der også et budget, der skal være styr på. Det kan være svært, inden den første betaling hos banken er faldet, men det kan alligevel godt betale sig at kigge på, hvad du præcist skal forvente at bruge på din bolig som førstegangskøber.

Hos din bankrådgiver kan du typisk få en oversigt over dine månedlige renter og afdrag. Dertil skal du også lægge din ejerudgift, udgifter til vand, varme og el samt andre former for faste udgifter. Det kan være eksempelvis internet, TV-pakker eller forsikringer. Det vil give dig et godt overblik over, hvad du skal betale månedligt.

Husk også, at du som låntager i banken har mulighed for at indberette et rentefradrag. Det vil give dig lidt flere penge hver måned, fordi dit fradrag bliver højere.

Anmeld flytning, og skift læge

Et par andre praktiske og heldigvis små ting, du også skal have styr på, er selvfølgelig din adresse og din læge. Det gælder ved enhver flytning, at du skal anmelde flytning, og det skal du selvfølgelig også, når du flytter i hus første gang.

Flytter du til en anden by, er det også en god idé at skifte læge, så du har lægen lige i nærheden. Flytter du med familien, og har du børn, skal du også finde ud af, hvilket skoledistrikt de er tilknyttet eller finde en børnehave, så dine børn kan starte i nye institutioner ved indflytning.

Udforsk flere flyttetips

Flyt ind og se, hvordan huset fungerer

Vi er mange, der har lyst til at gøre en hel masse, når vi køber hus. Her får drømmene lov til at leve, men som alt andet koster det også at investere i nye løsninger. Og selvom det er fristende at give badeværelset et ansigtsløft og få lavet de gulve, du altid har drømt om, er det en god idé først at flytte ind og se, hvordan huset egentlig fungerer.

Medmindre det er strengt nødvendigt at renovere eller skifte ud, er det godt at komme på plads og opleve de forskellige rums funktion i hverdagen. Det vil nemlig give dig mulighed for at udskyde nogle projekter lidt, så du kan spare mere op og dermed slippe for at låne flere penge i banken til projektet.

Få styr på flytningen

Når du skal flytte i hus første gang, er der en masse møbler, flyttekasser og andre ting, som skal med. Det kan være noget af et projekt at stable en flytning på benene, og her kan du med fordel overveje at få hjælp af et professionelt flyttefirma, der klarer hele opgaven for dig. Grundet hård konkurrence på markedet får du hjælpen til knivskarpe priser i dag, og det kan ofte godt betale sig, fordi du slipper for hårdt arbejde og besvær.

Vil du også guides til at vælge de helt rigtige flyttekasser, så du kan passe godt på dine ting? Så gør vi dig meget klogere i vores store guide om flyttekasser.

Tips og råd

Midlertidig adresse?

Tips og råd

Flytning til udlandet: Gode råd, når du flytter fra Danmark

Tips og råd

Alt, du skal vide ved flytning af virksomhed

Tips og råd

Meld din flytning her – alt, du skal vide!

Tips og råd

Hvordan melder man flytning til folkeregisteret?

Tips og råd

Sådan søger du boligstøtte