Kommuneskat 2023 – hvad er det? Og hvorfor er der forskel?

Del - 
Twitter
Facebook
Copy link

Der er mange områder, der kræver dit fokus, når du skal flytte. Det gælder, uanset om du flytter for tredje gang på et par år, om du er ved at flytte fra den trygge rede hos dine forældre til din fremtidige studieby, eller om du har købt hus, som skal indrettes, forsikres og betales for første gang.

En lille ting, du skal være opmærksom på, når du flytter, er kommuneskatten. Det kan godt betale sig bogstavelig talt at undersøge, om du flytter til en kommune med en høj eller lav kommuneskat i 2023. Der kan nemlig være mange tusinde kroner at hente hver måned ved at vælge en kommune med en lav kommuneskat. Og hvis du nu har valget, var det måske værd at se nærmere på.

Der er nemlig forskel på kommuneskatten rundt om i det danske land. Måske virker det som en bagatel og en uundgåelig ændring i dine indkomstforhold, når du flytter. Men går du efter at udleve flyttedrømme under de billigst mulige omstændigheder – med fx den billigste kommuneskat – kan det alligevel være værd at tage et nærmere kig på under din flytteplanlægning.

I indlægget er skal vi se nærmere på, hvad kommuneskat er for det første, og hvorfor der er forskel fra kommune til kommune i Danmark. Dernæst får du et tip til, hvordan du bedst udnytter, hvis du skal flytte fra en kommune til en anden, hvor der er stor forskel (fx 3-5 %) på kommuneskatten. Vi kan afsløre, at det har noget at gøre med, hvornår på året du skal vælge at flytte for at bevare den lave kommuneskat længst tid muligt.

Følg med i vores sektion med masser af brugbare flyttetips, så du bliver helt klar til at flytte, uanset om det er i hus, hjemmefra eller sammen med din kæreste for første gang.

Hvad er kommuneskat?

Kommuneskatten er lovpligtig, og alle lønmodtagere betaler det. Kommuneskat er en del af indkomstskatten i Danmark. Kommuneskatten går til den kommune, hvor du som skatteyder havde bopæl/folkeregisteradresse den 5. september året før det indeværende indkomstår.

Kommuneskatten beregnes ud fra din skattepligtige indkomst minus personfradrag – det er på samme måde, som du nok kender det fra den statslige bundskat og sundhedsbidraget.

Opkrævningen sker altså automatisk sammen med de øvrige personindkomstskatter.

Når du flytter til en ny kommune, vil din kommuneskat også ændre sig. Hvornår den ændrer sig, afhænger af, hvornår du flytter. Herunder skal vi se nærmere på, hvor stor forskellene egentlig er.

Er der forskel på skatten i forskellige kommuner?

Det korte svar er ja. Der er forskel på kommuneskatten i Danmarks 98 kommuner. Kommuneskatten i 2023 er ingen undtagelse. En ganske almindelig arbejderfamilie kan have flere tusinde kroner til rådighed, hvis de bor i en kommune med lav skat frem for en kommune med en høj kommunal skatteprocent.

Den laveste kommuneskat finder du i Tårnby Kommune. Den ligger på 23,1 %, hvorimod førstepladsen over den dyreste kommuneskat deles af 10 kommuner, som ligger på 26,3 %. Blandt de 10 finder du blandt andre Nyborg, Svendborg, Bornholm, Ærø og Norddjurs Kommune. Det er således 3,2 procentpoint, der adskiller den dyreste og billigste kommuneskat i 2023.

Men hvordan kan det egentlig hænge sammen, at der er så relativt store forskelle på kommuneskatten i 2023? Hvorfor ligger skatten i Københavns Kommune solidt i midten, mens blandt andet både Lolland, Frederikshavn og Haderslev Kommune er blandt landets højeste? Det skal vi se lidt nærmere på nu.

Planlæg, hvornår du flytter

Flyt smart, og spar tusindvis at kroner de første år.

Et lille tip herfra, hvis du skal flytte fra eksempelvis Frederikshavn – som er en af de dyreste kommuner rent skattemæssigt – til den anden ende af landet i Tårnby Kommune, der har den laveste kommuneskat i 2023, er at planlægge, hvornår du flytter, hvis du altså har mulighed for det.

Det kan nemlig godt betale sig at indtænke tidspunktet for din flytning i forhold til kommuneskatten, du kommer til at betale for det kommende indkomstår.

Med de aktuelle kommuneskatter i 2023 (vores tænkte eksempel fra Frederikshavn til Tårnby) skulle du således foretage flytningen før den 5. september 2022. På den måde kan du nemlig få glæde af den lave kommuneskat allerede fra 2023, fordi din folkeregisteradresse pr. 5. september 2022 var i Tårnby Kommune.

Står du i modsat fald og skal flytte fra Tårnby Kommune til en af landets dyre kommuner, kan du faktisk give dig selv et helt år ekstra med den lave kommuneskat ved at flytte efter den 5. september. Derved sørger du for, at du havde bopæl i den billigste kommune pr. 5. september. Det vil give dig en stor besparelse på skattefronten, som er værd at tage med, hvis du har mulighed for at planlægge efter det.

Så tænk grundigt over, hvilken kommune du betaler kommuneskat i, og planlæg derefter.

Hvor meget betaler man i skat i de danske kommuner?

Hvis du er interesseret i at finde den aktuelle kommuneskat for 2023, findes der heldigvis et interaktivt kort, som er nemt at bruge, hvor du kan se kommuneskatterne for de kommuner, du overvejer at flytte til.

kommuneskat 2023-listen har du desuden mulighed for at vælge et bestemt indkomstår og se kommuneskatten for en given periode. På den måde kan du finde frem til, hvilken kommune der har den laveste kommuneskat, og hvor i landet skatteyderne betaler den højeste kommuneskat.

Flere tusinde kroner sparet, men …

Summa summarum: Kommuneskat er noget, vi alle sammen betaler, og som er en faktor, du skal være opmærksom på, når du flytter til en ny kommune. Ifølge CEPOS er der for kommuneskatten i 2023 op til 3,2 procentpoint forskel (tidligere år har forskellen været oppe på fem procentpoint), hvilket kan have stor indflydelse på din privatøkonomi, og det kan give dig flere tusinde kroner til rådighed hver måned, hvis du flytter fra en kommune med høj kommuneskat til en kommune med lav kommuneskat. Så måske var det værd at tage med i fremtidige flyttedrømme, ikke?

En ting, du dog skal være opmærksom på, er, at forskellen i kommuneskat – eller din egentlige besparelse – godt kan ske at blive udlignet på grund af høje udgifter på andre områder i den samme kommune. Det kan fx være højere ejendomsskat eller betaling til daginstitutioner, hvor der også er store forskelle fra kommune til kommune.

Flere flyttetips

Flyt i
en fart

Få styr på A til Z
før du skal fra A til B.

Hurtigt, nemt og bøvlfrit.