TIPS OG RÅD

Lejeloven: Regler for fraflytning af lejemål

Lejeloven regulerer forholdet mellem lejere og udlejere i Danmark, herunder regler for opsigelse, vedligeholdelse og fraflytning af lejemål. Når en lejer fraflytter en bolig, er der ofte spørgsmål om istandsættelse og ansvar for eventuel slid og ælde, særligt når lejemålet har været beboet i mange år. I denne artikel gennemgås nogle af de mest almindelige scenarier og regler i lejeloven for fraflytning, især i forbindelse med lange lejeperioder.

Fraflytning af Lejemål efter Langtidsleje

Når en lejer fraflytter et lejemål efter en lang årrække, såsom 7, 8, 20 eller endda 30 år, spiller lejeperiodens længde en væsentlig rolle i vurderingen af, hvilken stand lejemålet skal afleveres i. Ifølge lejeloven bliver slid og ælde betragtet som en naturlig konsekvens af at have boet i boligen i lang tid, og lejerens forpligtelser reduceres som følge heraf.

  1. Lejeloven og fraflytning efter 7 år
    Ved fraflytning efter 7 års beboelse er det almindeligt, at der vil være en vis grad af slid på vægge, gulve og andre overflader. Lejeloven skelner mellem almindeligt slid og misligholdelse. Almindeligt slid er slitage, der sker som en del af boligens daglige brug og skal dækkes af udlejer ved fraflytning. Hvis lejeren har misligholdt lejemålet, for eksempel ved at undlade at vedligeholde det, kan udlejeren dog kræve istandsættelse for den skade, der ikke kan karakteriseres som almindeligt slid.
  2. Lejeloven og fraflytning efter 8 år
    Hvis lejemålet opsiges efter 8 år, er lejeren som udgangspunkt kun ansvarlig for almindelig istandsættelse, hvis det står i lejekontrakten. Mange lejekontrakter kræver, at lejeren maler eller renoverer lejemålet ved fraflytning, men lejeloven begrænser lejers ansvar, når det gælder ældre slid. Længden af lejemålet betyder, at lejerens istandsættelsespligt som oftest bliver mindre, især ved almindeligt slid, som forventes i boligen over en så lang periode.
  3. Fraflytning af lejemål efter 20 år
    Efter 20 års beboelse er de fleste dele af et lejemål så slidte, at lejerens ansvar for istandsættelse stort set er minimalt. I så lang en lejeperiode har der sandsynligvis været en naturlig forringelse af lejemålets stand. Ifølge lejeloven skal lejeren kun dække for skader, som skyldes misligholdelse – ikke almindeligt slid. Typisk vil vægge, lofter og gulve være betragtet som forældede, og udlejeren forventes derfor at overtage dem i den tilstand.
  4. Lejeloven og fraflytning efter 30 år
    Efter 30 års leje vil slidtage på næsten alle dele af boligen være så omfattende, at udlejer som regel har hele ansvaret for istandsættelse. En lejer, som har boet i samme lejemål i tre årtier, forventes ikke at istandsætte lejemålet, da det naturligt vil have gennemgået væsentlig slitage over så lang tid. Dog kan udlejer stadig kræve erstatning, hvis lejer har påført skader, der går ud over det almindelige slid og ælde, men de fleste indvendige elementer vil være opbrugt og trænge til udskiftning eller renovering.
Se mere

Fraflytning i særlige tidsrum

Ud over langtidsleje har lejeloven også bestemmelser for fraflytning inden for kortere tidsrammer.

  • Lejeloven og fraflytning 14 dage før opsigelsesperiodens udløb
    Lejeloven giver lejere mulighed for at flytte 14 dage før udløbet af opsigelsesperioden. Dette kaldes “forudfraflytning” og betyder, at lejer kan undgå betaling for de sidste 14 dage, hvis udlejer kan leje lejemålet ud hurtigere. Lejeren skal dog stadig betale husleje i opsigelsesperioden, medmindre udlejer kan finde en ny lejer, som overtager lejemålet i denne periode. Dette kan være en fordel for både lejer og udlejer, da det giver mulighed for hurtigere genudlejning.

Vurdering af slitage og ælde

Når lejemålet overdrages ved fraflytning, foretages en gennemgang af lejemålets stand. Vurderingen tager hensyn til, hvor længe lejer har boet i boligen, og hvilken type slid der anses som naturligt. Lejeloven fastslår, at lejeren ikke hæfter for slid, der opstår som følge af “almindelig brug” af lejemålet.

Ved fraflytning efter flere års leje er det ikke rimeligt at forvente, at boligen står som ny. Derfor kan udlejere ikke kræve istandsættelse for almindeligt slid, som kan omfatte små ridser, malingsslid og gulvslitage, især efter 7, 8, 20 eller 30 års leje.

Hvis du blot skal flytte ud af din bolig midlertidigt og ønsker at fremleje, kan du finde flere gode flyttetips i denne artikel om fremleje af lejlighed.

Lejeloven sikrer, at lejere, som har boet i deres hjem i mange år, ikke pålægges urealistiske istandsættelseskrav ved fraflytning. Uanset længden af lejemålet er det dog vigtigt for lejeren at sikre, at der ikke er tale om misligholdelse, da dette kan føre til økonomiske krav fra udlejer. Det er også en god idé at foretage en grundig gennemgang og dokumentation af boligens stand ved både indflytning og fraflytning for at undgå tvister.

Med disse retningslinjer tilbyder lejeloven en rimelig balance mellem lejerens og udlejerens rettigheder, så begge parter har klare forventninger til fraflytningens omfang, uanset om der er tale om kortvarige eller langvarige lejemål.

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd