Brug koden "rabat10" for 10% på hele din ordre på vores webshop!

TIPS OG RÅD

På udkig efter lejlighed? Forstå forskellen på privat leje, boligforening, andel og ejerlejlighed

Er du på boligmarkedet efter et nyt sted at bo? Så har du jo en del forskellige muligheder for enten af købe eller leje dit nye sted.

 

Indlægget er til dig, der er i tvivl om, hvilken retning du skal gå i, og hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

 

I dette indlæg lærer vi dig nemlig, hvad forskellen er på privat leje og almen leje via boligforeninger og forskellen på at købe en andel i en lejlighed og købe en hel lejlighed selv.

 

Det vil gøre det lettere for dig at finde ud af, hvad der passer bedst til den situation, som du står i lige nu og de næste år, hvor du planlægger at bo i lejligheden.

Hvad er privat leje?

Definition: At leje en lejlighed privat betyder, at en privat person udlejer sin bolig til en anden privat person.

Hvis du leder efter en privat lejebolig, går du sjældent galt i byen på DBA, i Facebook-grupper eller på Boligportalen.

Nogle af fordelene ved privat leje er bl.a., at du kan finde mange forskellige typer af boliger, som er tilgængelige uden lange ventelister. Der er dog høj efterspørgsel, så du skal være aktiv i fx Facebook-grupper, hvor du skal slå til, så snart du spotter noget interessant.

Du skal være opmærksom på følgende ved privat leje:

  • Vedligeholdelse af lejemålet. Ved fraflytning har du – som lejer – pligt til at betale for egen misligholdelse. Udlejeren har dog ansvaret for den løbende vedligeholdelse og reparationer i lejemålet.
  • Husleje. Det er lejers ansvar at undersøge, om huslejefastsættelsen er retfærdig i forhold til fx andre lejeboliger i området.
  • Opsigelse af lejemålet. Er der tidsbegrænsning på lejemålet? Udlejer må ikke opsige dig midt i lejeperioden.
  • Stigning i svindel. Lad ikke udlejer presse dig til at skrive under, og overfør aldrig depositum, før du har set lejemålet. Acceptér heller ikke at betale ’penge under bordet’.
Se mere

Hvad er en professionel udlejer?

Definition: En professionel udlejer kan være både en mægler, en boligforening eller en virksomhed, som har flere boliger, som de formidler udlejning af.

Du finder oftest deres boliger via deres egne platforme eller portaler. Den umiddelbare fordel ved en professionel udlejer er, at nogle ting er mere ligetil.

Du får fx tilbudt lejligheder, som er godkendt til beboelse. Lejlighederne er ofte istandsat og velholdt. Derudover lever de op til alle regler i forhold til husleje og eventuelle ændringer. Lejeboligerne ved en professionel udlejer er desuden ofte med ubegrænset lejeperiode, hvilket er en fordel for dig, der søger en fast base. Og så er der selvfølgelig sikkerheden i den økonomiske og administrative del af lejeprocessen.

Derimod skal du være opmærksom på, at det måske kan være vanskeligt at finde et lejemål, hvor du må have husdyr – og der kan være lange ventelister. Lejekontrakterne er udførlige, og du skal derfor læse dem grundigt igennem, før du tager stilling til, om du har fundet stedet, hvor du gerne vil bo.

 

Hvad koster det at leje en lejlighed?

Der er stor forskel på, hvad det koster at leje fx en 2-værelses lejlighed i forskellige dele af landet. De største forskelle på lejepriserne ses ved privat udlejning. Overordnet set gælder det dog for hele lejeboligmarkedet, at lejepriserne er steget markant de seneste år.

De faktorer, der påvirker huslejens pris, er primært:

  • Beliggenhed
  • Antal kvm
  • Standen – ny eller gammel
  • Hvad der er inkluderet.

Det har utrolig meget at sige, om du bor i Aarhus C eller i en lille by i Vestjylland. En anden ting, der har stor betydning for huslejen, er det, som er inkluderet. Er der fx internet, vand, varme og el inkluderet? Så kan en høj husleje sagtens være fornuftig alligevel.

Kan du ikke finde en lejlighed, som er inden for din økonomiske formåen, kan du overveje, om det giver mening for dig at pendle.

Se mere

Hvad skal jeg være opmærksom på ved leje af lejlighed?

Du skal generelt bruge din sunde fornuft, når du sætter en lejeproces i gang. En privat udlejer kan fx sagtens være lige så god og sikker som en professionel udlejer – der er blot flere forholdsregler, som du skal tage stilling til.

Få altid en ven, en bror eller en mor til at læse din lejekontrakt igennem. Tag evt. ham/hende med, når du besøger lejeboligen første gang.

Vær opmærksom på, om du har mulighed for at få boligstøtte. Som udgangspunkt kan du få boligstøtte, hvis du lejer en bolig. Nu har vi været igennem privat og professionel udlejning og skal se nærmere på mulighederne for dig, der overvejer at købe.

Hvad er en andelslejlighed?

Som ejer af en andelslejlighed ejer du ikke hele lejligheden selv. Du køber et andelsbevis, som giver dig ret til at bruge en lejlighed i en andelsforening.

Som andelshaver er du ansvarlig for at vedligeholde og reparere den indvendige del af den lejlighed, som du har andelsbevis på.

Som ejer af en andelsbolig skal du betale boligafgift. Boligafgiften består fx af driftsudgifter, udgifter til vedligehold og opsparing til ændringer på andelsforeningens arealer.

Hvad er en ejerlejlighed?

En ejerlejlighed – hvad er det? Ja, en ejerlejlighed er en lejlighed, som du er den juridiske ejer af med et skøde på boligen, der beviser netop dette. Som ejer har du fuld ret til at bestemme over eventuelle ændringer på selve lejligheden, mens fællesarealer og opgang er fælleseje.

Du er selv ansvarlig for alle ændringer og vedligeholdelse af en ejerbolig. Som boligejer skal du desuden betale ejerudgift. Men hvad er ejerudgift til ejerlejligheder? Den dækker over de samlede udgifter, som du – som ny ejer – forpligter dig til at betale hver måned (uden renter, lån og forbrug). Det indeholder bl.a. ejendomsskat, ejendomsforsikring, ejendomsværdiskat og udgifter til skorstensfejning, rottebekæmpelse mv.

Hvad er forskellen på ejerlejlighed og andelslejlighed?

Den store forskel på at have en ejerlejlighed og andelslejlighed er, at med en ejerbolig er du fuld ejer af og har fuld brugsret samt frit spil i forhold til at ændre på boligen, hvorimod du med en andelsbolig køber dig ind i en andelsforening. Dermed skal bestyrelsen oftest godkende dig. Medlemmerne af en andelsforening hæfter solidarisk for hele foreningens gæld, og det kan altså være en fornuftig idé at tjekke, om andelsforeningen har en sund økonomi, før du køber dig ind i den.

Der er en flere forskelle på de to købsformer, men her har du fået præsenteret de primære forskelle. I indlægget her har vi haft fokus på lejligheder. Vi har også lavet en guide til dig, der går med huskøb-drømme. Læs vores guide til dit første huskøb.

Held og lykke med boligsøgningen.

Tips og råd

Hvad dækker en indboforsikring?

Tips og råd

Aftalechecks på Faste Abonnementer

Tips og råd

Regler for depositum ved fraflytning

Tips og råd

Så mange kWh bruger en vaskemaskine

Tips og råd

Bliv klar til din indflytterfest

Tips og råd

Navne- og adressebeskyttelse, når du flytter