Boligsikring, også kendt som boligstøtte, er en økonomisk hjælp til at betale husleje for personer med lav indkomst. I Danmark er der klare regler for, hvem der kan få boligsikring, og hvordan den beregnes. Denne artikel giver en grundig gennemgang af reglerne for boligsikring, samt hvad du skal være opmærksom på, når du søger om denne form for støtte.
Reglerne for boligsikring er fastlagt for at sikre, at støtten målrettes dem, der har mest brug for den. Her er nogle af de vigtigste regler:
Boligsikring gives kun til lejere. Hvis du ejer din bolig, har du ikke mulighed for at søge boligsikring. Støtten gælder for både almene og private lejeboliger.
En grundlæggende regel for boligsikring er, at boligen skal have eget køkken. Det betyder, at du ikke kan få boligsikring, hvis du bor i et værelse uden adgang til eget køkken, som for eksempel et kollegieværelse uden køkkenfaciliteter.
Boligsikring beregnes ud fra din husstandens samlede indkomst og formue. Jo lavere indkomst og formue, desto større støtte kan du forvente at få. Hvis du bor sammen med en ægtefælle eller samlever, indgår deres indkomst også i beregningen.
Antallet af personer i husstanden påvirker, hvor meget boligsikring du kan få. En større husstand kan få mere støtte, fordi der tages hensyn til, at flere mennesker bor på adressen.
Boligsikringens størrelse afhænger også af huslejens størrelse. Der er dog en grænse for, hvor høj en husleje der kan tages med i beregningen, og denne grænse varierer afhængigt af boligtypen og husstandens sammensætning.
Du kan ikke få boligsikring til en fritidsbolig som sommerhuse eller lignende. Boligen skal være din primære bopæl.