Spar 20% på dine flyttekasser med koden "flyt20" - Gælder hele August

TIPS OG RÅD

Så meget koster det at sælge et hus

Går du og overvejer, om du skal sælge dit hus, men er i tvivl om, hvad et hussalg egentlig koster? Så er du heldigvis landet det helt rigtige sted.

 

Vi fortæller dig nemlig meget mere om, hvad det koster at sælge et hus, og vi giver dig selvfølgelig også forskellige muligheder, der kan gøre det nemmere for dig at komme i mål med dit hussalg.

 

I denne artikel kan du læse mere om, hvad det koster at sælge et hus, skjulte udgifter, og hvor meget du sparer ved at sælge dit hus uden en mægler. Vi giver dig også gode råd til, når du skal sælge hus, og hvordan du bedst muligt sikrer dig, at du sælger til den rette pris.

Hvad koster det at sælge hus?

Der kan være stor forskel på, hvad det egentlig koster at sælge et hus. Men som udgangspunkt er der nogle faste udgifter, som du altid kan være sikker på, at du skal betale som sælger.

I dag findes der forskellige måder at sælge en bolig på, og hvis du eksempelvis vælger at sælge dit hus uden mægler, kan der være penge at spare. Til gengæld står du selv for alle de praktiske opgaver ved salget.

Går du med den typiske løsning, nemlig at sælge dit hus med mægler, vil omkostningerne normalt løbe op omkring Kr. 100.000, hvis du sælger en bolig til Kr. 2,5 millioner. Og måske du har hørt om, at ejendomsmæglerens salær er højt, men heldigvis har der været hård konkurrence på posten de seneste mange år. Det betyder for dig, at salæret i dag er lavere end før i tiden.

Din pris for en ejendomsmægler afhænger af boligens pris, og hvor eftertragtet din bolig er. Ved hussalg kan du regne med en pris på mellem Kr. 50.000 og Kr. 80.000, og har du en meget attraktiv bolig, er det som oftest muligt at forhandle med ejendomsmægleren om et lavere salær.

Se mere

Så meget koster det at sælge et hus: Faste udgifter

Der er en række offentlige dokumenter, som du skal forvente i forbindelse med salg af din bolig. Her er de 6 mest hyppige udgifter, som skal forventes:

  • Tingbogsattest: Kr. 175,-
  • Ejendomsrapport: Kr. 100,-
  • Bankgebyr og kurtage: Afhænger af din bank og din låntype. Forvent: Kr. 2.500-10.000.
  • Tilstandsrapporter: Kr. 13.000,-
  • Halv eller hel ejerskifteforsikring: Halv 5-årig ejerskifteforsikring koster ca. Kr. 10.000,-
  • Diverse mæglergebyrer ifbm. endelig handel: ca. Kr. 2.000,-

Vælger du at få din ejendomsmægler til at stå for markedsføring af din bolig, kan du regne med ekstra omkostninger. Alt efter størrelsen på den pakke du vælger, kan du forvente priser på mellem Kr. 5.000-15.000.

Det kan til gengæld også lede til, at du finder en køber hurtigere, og pengene vil tjene sig ind, eftersom du vil spare din husleje desto hurtigere

At sælge hus uden mægler: Du sparer penge og står selv for fremvisninger

Du har måske allerede hørt om muligheden for at sælge hus uden mægler, og det er der allerede mange danskere, der har benyttet sig af. Her får du nemlig mulighed for at sælge din bolig uden at skulle betale et mæglersalær, der typisk er den største udgift.

Der findes forskellige ordninger, når det kommer til at sælge dit hus uden en fast mægler. Ofte er ordningen sådan, at mægleren vil stå for al dit papirarbejde, alt imens du selv står for fremvisninger og annoncering. Her kan du spare en del af prisen, hvor du kan slippe afsted med at betale helt ned til 20.000 kr. Til gengæld skal du selv lægge en portion arbejde i opgaven.

Hvor billigt må man sælge sit hus?

Vælger du at gøre brug af en mægler, vil de typisk komme med en pris, der passer til markedet. Men vil du eksempelvis gerne sælge dit hus til dine børn, kan det være fristende at give dem en ekstra god pris. Her gælder der dog nogle regler, som det er vigtigt at overholde.

Vil du sælge dit hus inden for din familie, gør 15 %-reglen sig gældende. Det betyder ganske enkelt, at du må sælge boligen til 15 % under den offentlige ejendomsvurdering. Din bolig skal altid sælges med udgangspunkt i den værdi, som den har på det nuværende marked, men med 15 %-reglen er det muligt at sælge dit hus billigere.

Så meget koster det at sælge et hus: beskatning af hussalg

I løbet af de seneste 20 år har mange danskere fået et overskud med fra deres hussalg, og heldigvis skal du ikke bekymre dig om at betale skat af dit salg.

Lige nu gælder det nemlig, at både ”parcelhusreglen” og ”sommerhusreglen” beskytter sælger, så der ikke kræves skat af en eventuel fortjeneste.

Dog kan en bolig ikke opnå skattefrihed, hvis den ikke opfylder det gældende arealkrav, og så må boligen ikke være overgået til eksempelvis udlejning til offentlige instanser eller til brug som et bofællesskab.

Hvis grunden er på over 1.400 kvadratmeter, dækker ”parcelhusreglen” ikke, men du kan stadigvæk slippe for skattepligt, hvis du får en erklæring fra en offentlig myndighed.

Se mere

Gode råd, når du skal sælge hus

Et hussalg er ikke nogen let opgave, og det kræver en smule arbejde fra din side af, lige meget om du vælger at sælge din bolig med eller uden mægler. Vi har selvfølgelig sørget for et par gode råd, når du skal sælge hus, så du kan være bedre forberedt og gøre din bolig salgsklar.

Når vi siger, at så meget koster et boligsalg, er alt relativt. Du kan altid forhandle med både mægler og bank, og derfor kan det være en god idé at bruge lidt kræfter på at forhandle priserne på gebyrer ned. Derudover er der mange penge at hente, hvis du vælger at stå for noget af arbejdet selv.

Samtidig er det en god idé at være en god flyttevært for dem, der hjælper dig. På den måde kan du også indgå i en god dialog med en mægler i forhold til, hvad der måske kan optimeres i din bolig, så du hurtigere kan få solgt dit hus.

Få hjælp til at holde overblikket over flytningen

Vidste du godt, at hos gomule kan du få hjælp til at holde overblikket over din flytning? Med gomules flytteliste kan du let og hurtigt få overblikket over, hvor langt du er i flytteprocessen, og hvor mange opgaver du mangler at løse, før du er klar til at flytte.

Der er nemlig rigeligt at se til, når du står over for en flytning, og hvis du ikke passer på, er det nemt at miste overblikket over, hvad du har nået, og hvad du fortsat mangler at få styr på.

Opret din egen personlige flytteliste allerede i dag, så du kan holde overblikket før, under og efter din flytning.

LÆS OGSÅ: Flytteforsikring

Få mere viden hos gomule

Flytning er en stor beslutning for de fleste. Og for rigtig mange er det noget, der kun sker få gange i livet. Derfor har vi hos gomule samlet en række gode råd til dig, der står over for en flytning eller måske overvejer at flytte.

I vores flyttetips finder du blandt andet vores guide til din store flyttehuskeliste og god information om, hvordan du finder en lejlighed i storbyerne.

Så kig ind forbi vores flyttetips og bliv klogere på flytning allerede i dag. God læselyst!

Find flere flyttetips
Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Vores guide til køb af flytte-hjemmefra-ting