Spar 20% på dine flyttekasser med koden "flyt20" - Gælder hele August

TIPS OG RÅD

Undgå elselskabernes fælder: sådan vælger du det rette elselskab

At vælge det rette elselskab kan føles som at navigere i en jungle. De mange forskellige gebyrer, tillæg og priser kan gøre det svært at gennemskue, hvad du egentlig betaler for. Nogle elselskaber er særligt kreative, når det kommer til at skjule ekstraomkostninger, der senere kan komme til at koste dig dyrt. For at undgå disse fælder er det vigtigt at være godt forberedt. Her er nogle gode råd til, hvordan du vælger det rette elselskab uden at blive fanget af skjulte gebyrer og uigennemskuelige aftaler.

Abonnement eller spottillæg?

Elselskaberne tjener penge på enten faste månedlige gebyrer, tillæg til spotprisen eller en kombination af begge dele. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvad du betaler for udover selve abonnementet. Udover abonnementsprisen kan der være andre faste gebyrer som et nethåndteringsgebyr eller gebyrer for at betale med betalingsservice.

Hvis du har et lavt elforbrug, bør du gå efter et selskab med de laveste faste udgifter. Hvis dit elforbrug er højt, kan det være mere fordelagtigt at vælge et selskab med lavt tillæg til spotprisen.

Pas på sammenligningstjenester

Sammenligningstjenester kan virke som en nem måde at finde det billigste elselskab, men vær på vagt. Ikke alle portaler giver et fuldstændigt billede. For eksempel har elpris.dk været kritiseret for at give vildledende oplysninger om de billigste og dyreste selskaber. Det er derfor bedst at bruge disse tjenester som en del af din research, men ikke stole blindt på dem.

Mange sammenligningstjenester viser kun de selskaber, der betaler for at være med på portalen. Dette betyder, at de selskaber, du ser, ikke nødvendigvis er de bedste eller billigste. Undgå at indgå aftaler over telefonen, og kræv altid et skriftligt tilbud med alle prisoplysninger, før du træffer en beslutning.

Undgå bindingsperioder

Flere elselskaber tilbyder en bonus eller velkomstpræmie til nye kunder, men pas på – ofte følger der en bindingsperiode med. Hvis du skifter elselskab, inden bindingsperioden er udløbet, kan det koste dig dyrt i gebyrer. Vær derfor opmærksom på vilkårene, inden du accepterer en aftale med en bonus eller rabat.

Gebyrer for skift af elselskab

Nogle elselskaber opkræver gebyrer, hvis du skifter selskab uden at informere dem personligt. Selvom det nye elselskab normalt sørger for at meddele skiftet til din gamle leverandør, kan du blive opkrævet et gebyr, hvis du ikke gør det selv. Andre selskaber tager et gebyr for at lave en slutopgørelse, når du skifter leverandør. Vær opmærksom på disse gebyrer, så du ikke bliver overrasket, når regningen kommer.

Gebyrer for betaling af regninger

Når du betaler din elregning, kan du støde på uventede gebyrer. Betaler du manuelt gennem din netbank, kan der være betalingsgebyrer på op til 79 kr. per regning, mens det typisk koster 40-50 kr. Tilmelding til betalingsservice kan ofte reducere disse gebyrer, men der kan stadig være mindre gebyrer forbundet med denne betalingsform. I nogle tilfælde kan det være muligt at undgå gebyrer ved at betale med dankort eller MobilePay.

Afregning: forud eller bagud?

Elselskaber har forskellige måder at afregne på. Nogle afregner bagud, hvor du først betaler for dit forbrug efter månedens afslutning. Andre kræver aconto-betaling for flere måneder ad gangen. Aconto-betaling kan føre til, at du har penge til gode hos dit tidligere selskab ved et skift, eller at din likviditet bliver belastet af for høje aconto-beløb. Sørg for at forstå, hvordan dit elselskab afregner, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Pas på de kreative gebyrer

Nogle elselskaber er særligt kreative, når det kommer til at skjule gebyrer. For eksempel kan et gebyr være gemt langt nede i en lang pdf-fil, eller der kan være pålagt et nethåndteringsgebyr, som er svært at få øje på. Det er derfor vigtigt at læse alle dokumenter grundigt og stille spørgsmål, hvis noget virker uklart.

Vigtige spørgsmål at stille dit elselskab

Hvis ikke elselskabet oplyser alle omkostninger på deres hjemmeside, kan du stille følgende spørgsmål:

  • Hvad er jeres tillæg til spotprisen?
  • Varsler I kunderne om ændringer i spottillægget?
  • Hvad koster det at betale over betalingsservice, dankort eller MobilePay?
  • Skal jeg betale forud eller bagud?
  • Hvor mange måneders aconto-betaling bliver der opkrævet for?
  • Er der gebyrer ved skift af elselskab?

Hvis du ikke får svar på dine spørgsmål, bør du overveje, om du vil være kunde hos et selskab, der ikke vil oplyse deres priser klart og tydeligt.

Ved at følge disse råd kan du undgå de værste faldgruber og sikre, at du vælger det rette elselskab, der passer til dine behov og dit budget.

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Vores guide til køb af flytte-hjemmefra-ting