Brug koden "rabat10" for 10% på hele din ordre på vores webshop!

TIPS OG RÅD

Vaskemaskiner og kummefrysere: Hvad må man tage med ved flytning?

Måske står du og skal til at pakke alle dine ting i flyttekasser og flytte ud af din ejerbolig? Så har du nok også tænkt en ekstra gang over, hvad du må tage med ved flytning.

 

Det kan nemlig være svært at finde ud af, hvad der er løsøre, og hvad der fungerer som såkaldt nagelfast inventar. Så hvad må du egentligt tage med, og hvad skal blive i den bolig, som du flytter ud fra?

 

Det gør vi dig meget klogere på lige her. Du kan læse meget mere om, hvad du må tage med, når du sælger hus, og hvad der hører til boligen. Har du brug for et par gode råd til, hvordan du får pakket dine ting og vælger de bedste flyttekasser, kan du også læse med i nogle af vores andre artikler.

Hvad må man tage med, når man sælger hus: Løsøre

Lad os starte med alt det, som du gerne må tage med. Foruden alle dine ejendele i form af møbler, billeder og lignende må du selvfølgelig også tage klædeskab, lamper og andre skabe med.

Det samme gælder for dine haveredskaber og din plæneklipper og vandslange. Reglen er nemlig, at alt det, der kun er monteret med skruer, fungerer som løsøre.

Til gengæld kan det være en fordel at sælge nogle løsøre med, når du sælger din bolig. Har du eksempelvis et klædeskab eller gardiner lavet på mål, fungerer de måske ikke i din kommende bolig.

Derfor kan du med fordel lave en aftale med din køber om, at disse løsøre købes med. Det kan være en god idé at lave en kontrakt på disse, så der er styr på det juridiske.

Se mere

Nagelfast inventar skal blive

Kigger vi i stedet på noget af det, der skal blive i din bolig, når du sælger, er der tale om alt det, der er monteret med mere end bare skruer. Det vil altså sige hvidevarer i huset eller lejligheden, indbyggede møbler og lignende. Derfor må du ikke tage dine overskabe i køkkenet med, hvis de er fastmonteret og en integreret del af køkkenet. Og det samme gælder for vaskemaskine, kummefryser og tørretumbler.

Har du nogle hvidevarer eller møbler, der er nagelfast inventar, men som du gerne vil have med? Så kan du med fordel lave en særlig aftale i forbindelse med fraflytning fra din bolig. Her er det yderst vigtigt, at du får aftalen ned på skrift, og at der indgås en aftale med køber. På den måde kan du også sikre, at der ikke opstår uenigheder på et senere tidspunkt.

Løsøre og nagelfast inventar i lejeboliger

Hvad må du tage med, når du er lejer af et hus eller en lejlighed? Du må tage alt det med, som du selv har sat ind. Det vil sige, at hvis du eksempelvis har sat en vaskemaskine op for egen regning, må du selvfølgelig tage den med. Har udlejer betalt for vaskemaskinen, fungerer den til gengæld som nagelfast inventar.

Det er sværere at få lov til at sælge løsøre med, når du skal ud af en lejebolig. Typisk gælder det, at lejligheden eller huset skal ryddes fuldstændigt for inventar, når du har fraflytningssyn. Derfor kan du sjældent lade gardiner hænge eller en vaskemaskine stå.

Du kan altid spørge udlejer, om I kan lave en aftale, og her skal det også gøres på skrift med kommende lejer. Ellers kan du lave en aftale med lejer om, at du kan stille tingene i eksempelvis et kælderrum, og så kan de selv sætte det hele op, når de flytter ind.

Hvad skal løsøre koste?

Når det kommer til prisen på dine løsøre, er det lidt af en gråzone. Der er nemlig ikke nogen fast pris på dit inventar. I stedet er det op til dig at sætte en rimelig pris på de løsøre, som du ønsker at sælge med.

Det må aldrig ske, at køber kan få lov til at købe boligen ved at betale en stor sum penge for løsøre. Det ses desværre sommetider i forbindelse med især andelsboliger, og det er altså ikke en lovlig måde at gøre det på. I stedet bør du tage udgangspunkt i din købspris og inventarets alder og stand.

Du kan også vælge at sætte et antal nedskrivningsår på det inventar, som du ønsker at sælge med. En god sats er 10 eller 15 år, hvor du så tager udgangspunkt i den pris, som du gav på købstidspunktet. Herefter dividerer du prisen med antallet af nedskrivningsår, så du får værdien, som inventaret har mistet hvert år. Har du eksempelvis købt gardiner for 20.000 kr., der nedskrives over 10 år, og er de to år gamle, vil du kunne sælge dem med for 16.000 kr.

Det er selvfølgelig vigtigt, at du sætter køber ind i, hvordan du har beregnet dette. Med nedskrivningsår har du et godt grundlag for at gøre det klart, hvordan du har sat priserne.

 

Find flere flyttetips

Indgå altid i dialog med køber

Hvad du må tage med, når du sælger en bolig, handler om en række generelle regler, som vi har nævnt ovenfor. Men det er også vigtigt at fastslå, at alt handler om den aftale, som du indgår med køber.

Derfor er det en god idé at indgå i en god dialog med de nye ejere. Gennem god kommunikation kan du meget nemmere fremlægge dine forslag og ønsker, og oftest finder man sammen frem til en god løsning, der fungerer for alle.

Hvis du ønsker at tage større ting med, som fungerer som nagelfast inventar, kan det også betyde, at du skal slå lidt af prisen af. Skal køber eksempelvis sætte nye overskabe op i køkkenet, kan de forvente en udgift, og dermed har de brug for et nedslag i prisen.

Det kan også være en byttehandel med haveredskaber eller lignende, hvor køber får lov til at beholde redskaberne, og du får lov til at tage dine gamle overskabe med. Den gode dialog er altså det vigtigste element i en forhandling om løsøre og nagelfast inventar.

Tips og råd

Midlertidig adresse?

Tips og råd

Flytning til udlandet: Gode råd, når du flytter fra Danmark

Tips og råd

Alt, du skal vide ved flytning af virksomhed

Tips og råd

Meld din flytning her – alt, du skal vide!

Tips og råd

Hvordan melder man flytning til folkeregisteret?

Tips og råd

Sådan søger du boligstøtte