Brug koden "rabat10" for 10% på hele din ordre på vores webshop!

TIPS OG RÅD

Navne- og adressebeskyttelse

Flytning kan være en stressende tid med mange ting at holde styr på. Et af de vigtige aspekter er at sikre, at dine personlige oplysninger forbliver sikre.

 

Måske har du allerede i dag navne- og adressebeskyttelse og ønsker at beholde din beskyttelse, når du flytter. Men hvem skal du selv melde det til?

Hvad er navne- og adressebeskyttelse?

Navne- og adressebeskyttelse er en rettighed, hvor en person kan anmode sin kommune om at begrænse videregivelsen af sine personlige oplysninger fra CPR-registret.

  • Dette betyder, at en persons navn og adresse ikke vil blive delt med private.
  • Der kan dog være visse situationer, hvor private parter kan få adgang til disse beskyttede oplysninger, for eksempel hvis de kan dokumentere over for kommunen, at de har et ubetalt krav, eller der er en anden lovmæssig grund, som gør sig gældende, og som vejer tungere end personens ønske om beskyttelse.
  • En navne- og adressebeskyttelse er derfor ikke absolut.

Ansøgning om og fornyelse af navne- og adressebeskyttelse

Når du flytter, er det vigtigt at sikre, at din adressebeskyttelse er opdateret.

  • Dette kan gøres gennem borger.dk, hvor du kan ansøge om beskyttelse eller forny din eksisterende beskyttelse.
  • Det er en simpel proces, men det er vigtigt at gøre det i god tid, så du undgår uønsket post eller besøg på din nye adresse.

Melder du blot din flytning på traditionel vis på borger.dk, følger din eksisterende navne- og adressebeskyttelse altså ikke med til din nye adresse, og du skal derfor altid selv opdatere din navne- og adresseændring på borger.dk.

Fjernelse af navne- og adressebeskyttelse

Skulle du ønske at fjerne din adressebeskyttelse, er proceduren lige så enkel som at ansøge.

Dette kan også gøres via. borger.dk, og det er vigtigt at huske på, at når beskyttelsen er fjernet, vil dine oplysninger igen være tilgængelige offentligt.

Varigheden af navne- og adressebeskyttelse

En navne- og adressebeskyttelse varer typisk i et år, medmindre ansøger ønsker, at den bortfalder tidligere, eller kommunalbestyrelsen i kommunen vurderer, at helt særlige forhold berettiger til en beskyttelse for en længere periode end et år.

  • En anmodning om en længere periode end et år skal ske til kommunen, som frit kan vælge en periode ud over et år.
Find flere flyttetips

Hvordan beskytter en navne- og adressebeskyttelse?

En navne- og adressebeskyttelse har typisk en indvirkning på lokalvejviserbeskyttelsen.
Lokalvejviserbeskyttelse er en rettighed, hvor folk kan bede deres kommune om at sikre, at deres personlige oplysninger som navn og adresse ikke bliver givet videre.

  • Når en person vælger at benytte sig af lokalvejviserbeskyttelse, betyder det, at de aktivt kan forhindre, at deres navn og adresse bliver offentliggjort i lokale vejvisere eller telefonbøger, som ofte er tilgængelige for offentligheden.

Hvem får ikke automatisk besked om min navne- og adressebeskyttelse?

Når du opretter eller opdaterer din navne- og adressebeskyttelse på borger.dk, er der nogle instanser, som ikke automatisk får besked. Du skal derfor selv tage kontakt til disse, når du enten opretter din navne- og adressebeskyttelse, eller når du opdaterer den i forbindelse med din flytning.

  • PostNord og adressebeskyttelse:
    PostNord får ikke automatisk besked ved din oprettelse eller opdatering af din navne- og adressebeskyttelse. Det betyder, at når du flytter, får PostNord ikke automatisk besked om, at du er flyttet, og du skal derfor selv underrette eventuelle afsendere om din nye adresse. Det sikrer, at din post følger med dig til din nye bolig uden at kompromittere din beskyttelse.
  • Teleudbydere, banker, fagforeninger: Disse organisationer får heller ikke automatisk besked ved din oprettelse eller opdatering af din navne- og adressebeskyttelse.
    Du skal derfor også selv kontakte dem for at få opdateret dine nye oplysninger, hvis du skal flytte, da de ikke kan trække dine oplysninger i CPR-registret.

Husk selv at opdatere

Det er vigtigt at bemærke, at navne- og adressebeskyttelse ikke automatisk overfører dine oplysninger mellem forskellige organisationer eller virksomheder.
Det betyder, at du selv skal sørge for at opdatere dine kontaktoplysninger hos hver enkelt organisation, herunder teleudbydere, banker, forsikringsselskaber og lignende.

Opret din egen flytteliste

Få hjælp til at holde overblikket, når du skal flytte

Står du i en flytteproces? Eller måske du allerede er i gang med at flytte? Så ved du nok godt, hvor svært det kan være at holde overblikket over flytningen. Der er mange administrative opgaver, der skal løses i løbet af processen, og det kan være svært at huske det hele.

Med gomules flytteliste kan du få hjælp til at holde overblikket over din flytning. Her kan du oprette din helt egen personlige flytteliste, så du altid har styr på, hvor langt du er i din flytning.

Få mere viden hos gomule

Er du på udkig efter endnu mere spændende viden om flytning og flytterelaterede emner? Så husk, at vi hos gomule løbende lægger nye og spændende blogindlæg op, som giver dig gode råd til din egen flytning.

Kig ind forbi vores blogunivers i dag og bliv inspireret. God læselyst.

Tips og råd

Midlertidig adresse?

Tips og råd

Flytning til udlandet: Gode råd, når du flytter fra Danmark

Tips og råd

Alt, du skal vide ved flytning af virksomhed

Tips og råd

Meld din flytning her – alt, du skal vide!

Tips og råd

Hvordan melder man flytning til folkeregisteret?

Tips og råd

Sådan søger du boligstøtte