Spar 20% på dine flyttekasser med koden "flyt20" - Gælder hele August

TIPS OG RÅD

Gode råd til dig, der er førstegangsflytter

At flytte hjemmefra for første gang er en spændende proces. Det kan både være skræmmende og føles som et nyt eventyr at skulle ud og stå på egne ben.

Der er også mange ting at holde styr på, når du flytter. Derfor kommer vi her med en række gode råd til dig, der står foran at skulle flytte hjemmefra.

Planlæg i god tid

Der kan være mange grunde til at planlægge en flytning i god tid, men specielt når du flytter hjemmefra, er der mange ting, du skal tænke over for første gang i dit liv, og det kan være rart at have styr på noget af det, inden man har pakket flyttebilen.

Det kan lyde selvfølgeligt, men det hele starter med at finde et sted at bo. Der er mange elementer at have med i overvejelserne, når du er på boligjagt. Hvilken boform er jeg parat til? Hvad skal størrelsen på boligen være? Hvor meget kan du betale for at bo om måneden? Kan jeg få Boligstøtte?

Står du og skal flytte, fordi du skal studere, er der nok også en chance for, at du skal flytte til én af de 7 større studiebyer, såsom København, Aarhus, Aalborg, Odense, Herning, Roskilde eller Kolding.

I de 4 største byer, København, Aarhus, Aalborg og Odense, er der ofte ekstra stor rift om boligerne, idet rigtig mange nye studerende hvert semester skal finde et sted at bo på én gang.

Har du derfor muligheden for at blive skrevet op til en bolig i en boligforening i god tid, vil det give dig en god baghånd i opstarten af din søgning. Du bør også begynde at lede tidligt på boligportaler, såsom Boligportal, Boligzonen, Lejebolig eller Akutbolig. I desto bedre tid, desto bedre chancer.

Tit vil der i studiebyerne være mulighed for at søge studieboliger også. Det vil ofte være attraktivt for dig, der er studerende eller skal til at være studerende, at kigge efter sådan én. Huslejen vil tit være billigere, og du konkurrerer kun mod andre studerende om at få boligen.

Forvent dog at der vil være venteliste på boligerne og prøv derfor så vidt muligt at skrive dig op til studieboligen, så snart du har muligheden for det og ved, hvor du skal studere henne.

Hvis du er åben for din boligform, findes der mange kollegier, hvor du for en attraktiv husleje kan få tag over hovedet. Nogle kollegier tilbyder eget køkken, bad og toilet – mens andre er mere eller mindre fælles.

Se mere

Tænk på budgettet

Der er mange udgifter forbundet med at flytte hjemmefra, og du vil måske også opleve, at der pludselig er udgifter, som du ikke før har skullet tage stilling til.

Det kan for eksempel være regninger til el, vand og varme. Det kan være husleje, internet og transportudgifter til og fra studie eller arbejde. Det kan også være ting som dagligvareindkøb og forsikringer, som du ikke før har skullet betale.

Kort sagt kan der være et væld af udgifter, som du måske eller måske ikke havde tænkt over, da du boede hjemme, derfor vil det ofte være en fordel for dig at lægge et budget ud fra den indkomst, du regner med at have hver måned.

Husk gerne på, at der udover de faste udgifter også kan opstå uforudsete udgifter undervejs, så det kan være en god idé at lægge lidt penge til side hver måned til dette.

Forsikringer

Når vi nu er i gang med den kedelige økonomi, så er en af de ting, som er vigtige at tænke over, når du flytter hjemmefra, om du skal have tjekket op på dine forsikringer. Særligt indboforsikringen er noget, der knytter sig til dit nye hjem.

Har du boet hjemme hos dine forældre indtil nu, skal du højst sandsynligt til at tegne en indboforsikring, der, som navnet antyder, forsikrer dit indbo.

Det er dog værd at nævne, at hvis du flytter sammen med andre, så kan I måske nøjes med en enkelt indboforsikring til boligen.

Der kan dog være forskelle alt efter, hvordan jeres bofællesskab ser ud. Du bør derfor altid tjekke op på, om I skal have individuelle indboforsikringer, eller om I kan nøjes med en enkelt.

Se mere

Roommates

Når unge flytter hjemmefra, vælger mange at flytte sammen med såkaldte roommates. Det kan være en ven eller bekendt, men det kan også være en, du ikke på forhånd kender. Flere steder er det nemlig muligt at leje sig ind på et værelse i en lejlighed, hvor der allerede bor nogen.

Overvejer du at flytte sammen med nogle roommates, kan der være penge at spare i forhold til at skulle betale huslejen selv, men der er også flere ting, du bør være opmærksom på. Det kan for eksempel være en god idé at have opsat et regelsæt eller nogle retningslinjer for, hvordan boligsituationen skal fungere.

Det kan i mange tilfælde minimere risikoen for, at der opstår uenigheder om alt fra opvask og rengøring til betaling af husleje.

Få et lynkursus i tøjvask

For nogle er huslige pligter som rengøring og tøjvask noget, der altid har været en del af dagligdagen, mens det for andre er noget nyt, man skal lære, når man skal ud og bo selv.

Hvis du hører til den sidste del, så kan det være en rigtig god idé at få nogle gode råd til, hvordan du bedst klarer diverse huslige pligter, når du står på egen hånd.

En af de ting, der kan tage lidt tid at få helt styr på, er tøjvasken. Der er nemlig både forskellige grader og programmer på de fleste vaskemaskiner, og så er der også alt det med sorteringen af tøjet.

Hvis du vil undgå, at dit tøj bliver ødelagt, krymper eller skifter farve i vaskemaskinen, kan det derfor være en rigtig god idé lige at få et lynkursus af en garvet tøjvasker, inden du kaster dig ud i projektet for første gang selv.

Vi håber, at dette blogindlæg har givet dig nogle gode råd til, hvad du skal tænke over, når du flytter hjemmefra. Husk, at vi i vores blogunivers har mange flere tips og tricks til alt fra flyttekasser til flytning af adressen.

Find flere flyttetips
Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Tips og råd

Vores guide til køb af flytte-hjemmefra-ting