Brug koden "rabat10" for 10% på hele din ordre på vores webshop!

TIPS OG RÅD

Gode råd: Sådan finder du en lejelejlighed i storbyerne

At finde en lejelejlighed er sjældent en nem opgave. Særligt når det kommer til de store danske byer, hvor det kan være noget af en hovedpine at komme ud af starthullerne og i gang med jagten.

 

I løbet af de seneste år er boligmarkedet i især Aarhus og København blevet en svær og kringlet opgave. Det er svært at finde en ledig lejebolig, der er til at betale, og du skal samtidig være opmærksom på snyd og urimelige lejekontrakter.

 

Og så er der også forskel på, hvilken type af bolig du flytter ind i. Heldigvis kan du blive meget klogere her, hvor vi klæder dig på til at finde en lejelejlighed i storbyerne.

Har nogen en lejlighed til leje?

Vi kommer ikke udenom, at netværk er kilden til meget godt. Det gælder også, når du skal på jagt efter en lejelejlighed i storbyerne. Som det første bør du altid prøve at afsøge dit netværk for at finde ud af, om der er hjælp at hente der.

Mange vælger at ty til metoder på de sociale medier, og det giver pote for mange. Derfor kan du med fordel skrive et opslag på dine sociale medier og række ud til dit netværk for at finde ud af, om de selv udlejer en lejelejlighed eller kender nogen, der gør.

På den måde kan du hurtigt få afdækket, om der er nogen i dit netværk, der kan hjælpe dig i jagten på din nye bolig.

Se mere

Brug en lejeportal til at finde en lejelejlighed i storbyerne

Hvis ikke dit netværk kan hjælpe dig, er det tid til at undersøge andre muligheder. Her finder du blandt andet forskellige lejeportaler, der fungerer som formidlingsplatforme mellem udlejere og lejere.

  • Den største lejeportal herhjemme er Boligportal, hvor både private udlejere og større ejendomsselskaber deler ledige boliger, som du kan skrive dig på.
  • Den store hage er, at du skal betale for et medlemskab på disse lejeportaler. Nogle portaler er gratis, men du skal være meget opmærksom på, om portalerne er ægte eller blot lægger boliger op, som de finder på andre platforme.
  • Derudover er der rift om lejeboligerne i særligt København og Aarhus, så det kan kræve en portion held og god timing at komme til en fremvisning.

Dog skal du ikke opgive håbet, bare fordi du ikke kommer til fremvisning på de første par lejligheder. Det kan godt være, at du skal væbne dig med lidt tålmodighed.

Undersøg, hvad du har af muligheder

Alt efter din beskæftigelse og dine præferencer er der god mulighed for at undersøge, om du har ret til en bestemt boligtype. Her tænker vi særligt på studerende, der kan søge en studiebolig, som ikke kun er billigere, men ofte også nemmere at komme i nærheden af.

Særligt i Aalborg er der rig mulighed for at finde en lejelejlighed, der har status som en studiebolig. Her søger du blot gennem en lejeportal for studieboliger, hvor du kan finde en lejelejlighed i den by, som du skal flytte til. De er typisk en smule små, men til gengæld slipper du også for de høje huslejer, som kan være svære at betale.

Brug de sociale medier til at finde en lejlighed til leje

Efterhånden er Facebook blevet en populær platform at finde værelser og lejligheder på. Der findes store grupper med tusindvis af medlemmer, som deler opslag i forhold til boligsøgning og udlejning.

Her kan du også være heldig at finde en ledig lejlighed, som måske er tidsbegrænset, men som kan give dig en god start i en ny by.

Desværre ses det også tit, at mange prøver at snyde en desperat lejer. Det kan være via falske annoncer, hvor udlejer kræver betaling af depositum tidligt, og her skal du være meget opmærksom på, om din udlejer rent faktisk har lejligheden og udlejer denne.

Hvad skal man være opmærksom på ved leje af lejlighed?

  • Som tidligere nævnt er der desværre nogen, der udnytter de boligsøgende. Derfor skal du først og fremmest sikre dig, at en potentiel udlejer er reel, og at lejligheden findes.
    Du skal aldrig overføre penge tidligt i forløbet, for et depositum skal først betales, efter at en lejekontrakt er indgået.
  • Derudover skal du være opmærksom på den pris, som en bolig udlejes til. I især de store byer bliver lejelejligheder udlejet til alt for høje priser.
    En lejeboligs pris skal stemme overens med markedsprisen, men på grund af den store efterspørgsel tillader nogle udlejere at sætte prisen højere. Heldigvis kan du altid kontakte Huslejenævnet, hvis du mener, at din husleje er for dyr, hvorefter de vil vurdere, om det er tilfældet.
  • Du skal også være opmærksom på tidsbegrænsede kontrakter. Nogle udlejere laver disse, selvom dit lejemål er tilgængeligt i mere end to år.
    Det vil nemlig gøre det muligt at opsige lejemålet, og selvom det ikke har været aftalen, står du altid i den risiko. Er et lejemål ubegrænset i kontrakten, gælder der nogle helt andre regler for udlejer, og her kan du ikke blive opsagt, medmindre udlejer har en retmæssig grund såsom mislighold eller gentagne klager.
Se mere

Overvej, hvad du har brug for i starten

Hvis det er svært for dig at finde en lejelejlighed i storbyerne, og er du nødt til at flytte snart, kan det være en god idé at revurdere dine behov. Vælger du eksempelvis at starte med et lejet værelse, er udbuddet langt større i København, og det giver dig mulighed for at flytte ind et sted og fortsætte din boligsøgen.

Det kan også være en god løsning at fremleje en møbleret lejlighed for en kortere periode. Så må du vente med at flytte dine egne ting eller få dem opbevaret et sted, men igen får du mulighed for at fortsætte din boligsøgen uden at mangle et sted at bo.

Skal du starte på et nyt job eller en ny uddannelse, får du også mulighed for at spørge nye kollegaer og studiekammerater om hjælp. Måske dit nye netværk i den by, som du skal bo i, er nøglen til din drømmelejebolig.

Når du har fundet den helt rigtige bolig, så kan du købe dine flyttekasser her.

Tips og råd

Midlertidig adresse?

Tips og råd

Flytning til udlandet: Gode råd, når du flytter fra Danmark

Tips og råd

Alt, du skal vide ved flytning af virksomhed

Tips og råd

Meld din flytning her – alt, du skal vide!

Tips og råd

Hvordan melder man flytning til folkeregisteret?

Tips og råd

Sådan søger du boligstøtte