Brug koden "rabat10" for 10% på hele din ordre på vores webshop!

TIPS OG RÅD

Kommuneskat 2024 – det kan skatteprocenten betyde for dig

At flytte er sjældent en proces, der bare går på en lige linje, hvor alle aspekter er tænkt med ind fra starten.

 

Mange mennesker opdager nemlig undervejs, at der alligevel var noget, som de ikke havde tænkt over. Og selvom man måske har prøvet at flytte før og har den erfaring med, vil der ofte være noget, der alligevel kan komme bag på en, når teltpælene skal rykkes op og plantes et nyt sted.

Hvad er kommuneskat?

Men uanset om du flytter i lejlighed i din nye studieby, i dit drømmehus eller noget helt tredje, vil vi råde dig til at lave en liste over de ting, som du skal huske i forbindelse med din flytning.

En af de ting, som du med fordel kan skrive dig bag øret, og som vi behandler i dette indlæg, er kommuneskatten i 2024. Skatteprocenten mellem kommunerne er nemlig ikke ens, og det kan betyde en del for dit rådighedsbeløb, når penge bliver udbetalt til din konto hver måned.

Er du derfor ikke fastlåst på, hvor du skal flytte hen, kan kommuneskat i 2024 være en overvejelse værd. Måske var kommuneskat i 2023 ikke noget, som du tænkte videre over, og det er heller ikke sikkert, at det er relevant for dig i 2024, for det er måske bare et grundvilkår at betale skat. Hvis du alligevel ikke er fastlåst på dine flytteplaner, kan det godt betale sig at have kommuneskatten for 2024 med i dine overvejelser.

Er du derfor interesseret i at vide mere om, hvor du kan flytte hen for at skulle betale en lavere kommuneskat i 2024, kan du læse med videre i dette indlæg, hvor vi blandt andet vil komme ind på, at det ikke er ligegyldigt, hvornår på året du flytter, og at du kan spare adskillige tusinde kroner hvert år ved at være selektiv i dit valg af bopælskommune.

Som det også er med flytning, er skat noget, der er lidt nemmere, når vi løfter i flok. Det betyder, at vi i Danmark har et forholdsvist højt skattetryk, som dog kan komme alle mennesker til gode. Det er for eksempel gratis at køre på de fleste veje og broer, og hvis du bliver syg, kan du få behandling i hospitalsvæsnet. Vi kan også sende vores børn gratis i skole, da deres uddannelse stort set er betalt over skattebilletten.

  • Som du måske ved, bliver skat også kaldt indkomstskat og er en del af den indtægt, der gør, at vi kan leve med nogenlunde lige muligheder borgere imellem. En del af indkomstskatten er kommuneskatten, som bliver betalt til den kommune, som du har bopælsadresse eller folkeregisteradresse i.
  • Kommuneskatten i 2024 er lovpligtig at betale og er en del af det at være med i et fællesskab. Men faktisk behøver din kommuneskat ikke at være den samme hele året, hvilket betyder, at den afhænger af, hvornår på året du bor inden for en bestemt kommune.
  • Kommuneskatten i 2024 bliver nemlig reguleret efter, hvor du havde adresse den 5. september. Nåede du at flytte og melde flytning inden denne skæringsdato, skal du for 2024 derfor betale kommuneskat for din nye kommunes takster. Havde du dog stadig adresse i din gamle kommune, da kalenderen sagde 6. september, skal du de første otte måneder af det nye år betale kommuneskat, som du hidtil har gjort. Herefter vil kommuneskatten i 2024 igen blive beregnet den følgende 5. september.
  • Kommuneskatten fungerer som nævnt som en del af din samlede indkomstskat og bliver derfor beregnet ud fra din samlede personindkomst. Det betyder, at du har et personfradrag, der træder i kraft, før kommuneskat og indkomstskat skal betales. Med andre ord skal du ikke selv ændre i dine oplysninger, da kommunen selv indhenter relevant information, så du kommer til at betale den rette kommuneskat i 2024 efter gældende satser.
  • Det eneste, du altid selv skal være opmærksom på, er, hvis der sker ændringer i din indkomst. Det kan nemlig spare dig for et skattesmæk, hvis du i din selvangivelse retter, at du for eksempel er gået fra lønmodtager til jobsøgende eller pensionist.
Se mere

Hvordan adskiller kommunerne sig fra hinanden?

I Danmark har vi 98 kommuner, som hver især selv regulerer, hvad kommuneskatten skal være i 2024. Det betyder, at selvom procenterne fra kommune til kommune måske ikke adskiller sig voldsomt, vil der alligevel være markant forskel på det rådighedsbeløb, som en almindelig familie kan have i den ene landsdel frem for den anden.

  • Kommuneskatten i København er eksempelvis generelt en smule lavere end i mindre kommuner, men selv inden for hovedstadens rammer er der forskel. Generelt for København gik skatteprocenten ned med 0,1 %, men den enkelte kommune kan godt være gået frem. For eksempel steg kommuneskatten på Frederiksberg med 1,1 %, men sammenligner vi dét tal med landets højeste kommuneskatter, vil vi alligevel kunne se, at Frederiksberg ligger omkring 1,8 % under de dyreste kommuner.
  • I eksempelvis Svendborg vil du skulle betale 26,3 % i kommuneskat i 2024, mens borgere på Frederiksberg vil skulle lægge 24,57 % af deres indkomst hos kommunen. Men Svendborg indtager ikke førstepladsen alene som kommunen med højeste skattesats i 2024. Borgere i 11 af de 98 danske kommuner skal faktisk betale 26,3 %. Foruden Svendborg gælder det blandt andet Odsherred, Læsø, Haderslev og Sorø.
  • Men når vi nu nævner de højeste kommuneskatter og de dyreste kommuner i Danmark, er det også relevant at spørge, hvor det er billigst at bo i Danmark. Og kigger man kun på kommuneskatten for 2024 som det springende punkt, er der ingen tvivl om, at det er billigst at bo i Rudersdal, hvor skattesatsen ligger på 23,36 %.

Planlæg dig til en lavere kommuneskat

Som vi har været inde på, er 5. september en vigtig dato at skrive i kalenderen, hvis du overvejer at flytte. Din kommuneskat bliver nemlig altid beregnet ud fra, hvor du havde bopæls- og folkeregisteradresse på denne dato, og du vil derfor kunne gå op eller ned i skat, hvis du venter med at flytte og melde flytning til for eksempel den 6. september.

Lad os tage et eksempel: Du bor i Danmarks næststørste by, og da kommuneskatten i Aarhus i 2024 ligger på 24,52 %, vil du ved at flytte til Rudersdal (Danmarks billigste kommune målt på skat) skulle betale 1,16 % mere i skat, hvis du først har meldt flytning efter 5. september. Har du imidlertid nået at flytte og meldt din flytning ’til tiden’, vil du kunne nyde godt af at have flere penge mellem hænderne hver måned.

Hvor meget det er i kroner og øre, afhænger blandt andet af din øvrige indkomst samt forskellige fradrag, som du måtte være berettiget til, herunder personfradrag. Men er du i stand til at planlægge din flytning strategisk, vil du kunne få glæde af et lavere skattetryk.
Omvendt kan du også nyde godt af et lavere skattetryk, hvis du venter med at flytte til efter den 5. september, hvis du flytter til en kommune med en højere kommuneskat for 2024. Det kunne for eksempel være fra Rudersdal til Lolland, hvor forskellen i procent ville være 2,94.

Se mere

Hvad ligger skatten på i Danmark?

Har du interesse i at finde kommuneskatten for 2024 i de forskellige kommuner i Danmark, kan du med fordel besøge Skatteministeriets hjemmeside, hvor du altid kan holde dig opdateret over gældende satser. Det kan være god viden at holde sig for øje, hvis man er på udkig efter en ny bopæl i en kommune, hvor skattetrykket er lidt lavere.

Hvis du vil se, hvordan skatten har udviklet sig over en periode, kan du også bruge hjemmesiden til at kigge på forskellige år og sammenligne, hvordan udviklingen af skat er gået i løbet af de sidste cirka 15 år.

Kommuneskatten er kun én faktor!

Vi har ikke til hensigt at få dig flyttet til en bestemt kommune, men vi vil gerne gøre dig opmærksom på, at der kan være store økonomiske forskelle, selvom geografien ikke er så stor fra en kommune til en anden. Men selvom forskellene i kommuneskatten i 2024 er på omkring tre procentpoint, bør det ikke være det eneste tal, som du kigger på, da leveomkostningerne kan udligne sig og nogle gange endda overhale de sparede penge fra skatten i kommunen.

Når du flytter, skal du derfor også have andre faktorer med på din huskeseddel. Hvad koster det for eksempel at pendle til studiet eller arbejdspladsen? Hvad koster en plads i en daginstitution? Hvad er den gennemsnitlige husleje i kommunen?

Hver gang du kommer på et relevant spørgsmål, er det vigtigt, at du får det skrevet ned, så du kan flytte med ro i sindet. Vil du være sikker på at huske det hele under din flytning? Så tag et kig på vores flytteliste, som kan være din rettesnor til en mere gnidningsfri flytteoplevelse. På vores hjemmeside kan du desuden finde mange flere flyttetips, der kan komme dig til gode, og som du kan blive inspireret af

Tips og råd

Vores guide til køb af flytte-hjemmefra-ting

Tips og råd

Din huskeliste til flytning

Tips og råd

Skift adresse: Sådan gør du

Tips og råd

Pendlerlejlighed og pendlerværelse: Hvad er det?

Tips og råd

Betaler jeg for meget i husleje?

Tips og råd

Sådan finder du en studiebolig i København