Det kan føles som lidt af en jungle, når man skal orientere sig i det store marked for lejeboliger. Midt i boligtyper, beliggenhed, antallet af værelser og kvadratmeter, boligforeninger, private udlejere og alt det andet, der følger med en lejebolig, er der nemlig også indflytningsudgifterne.
Når du skal leje dig ind i en lejebolig, vil der typisk være en række udgifter forbundet med flytningen. Udover den enkelte boligs husleje vil du nemlig også skulle forholde dig til betegnelserne depositum og forudbetalt leje og i mange lejemål begge dele på én gang.
Her på siden kan du læse mere om, hvad henholdsvis forudbetalt leje og depositum er, samt hvad forskellen på de to er. Du kan også læse mere om, hvordan det rent praktisk fungerer med et depositum, og hvordan det typisk fungerer med tilbagebetaling af dit depositum.
Når man betaler et depositum, er det for langt de fleste selvfølgelig med forhåbningen om, at man får hele eller dele af beløbet tilbage. Depositummet er nemlig beregnet til at udbedre skader og fejl på lejeboligen, men hvis ikke lejeboligen står med betydelige skader, når du fraflytter lejeboligen, vil du typisk kunne få dele af eller hele beløbet tilbage.
Det er ikke nogen hemmelig, at tilbagebetaling af depositum er en af de ting, man let kan blive uenig med sin udlejer om. Derfor er der også en række formelle regler om depositum, som både du og din udlejer selvfølgelig skal rette jer efter.
Det er til enhver tid din lejekontrakt, der er afgørende for den aftale, der er mellem dig og din udlejer, også når det kommer til spørgsmålet om depositum. Derfor er det også afgørende, at du læser din lejekontrakt grundigt, inden du underskriver den.
Hvis ikke andet er aftalt mellem udlejer og lejer i lejekontrakten, er reglerne således, at udlejeren har 14 dage til at stille krav til udbedring af mangler, fra du afleverer nøglerne på lejemålet. Hvis ikke din udlejer stiller krav om udbedring af mangler, vil du være berettiget til at få hele dit depositum tilbage.
I mange tilfælde er istandsættelse af vægge en af de udbedringer, din udlejer vil stille krav om. Det gør sig selvfølgelig ikke gældende, hvis du selv har istandsat væggene efter de standarder, du har aftalt med din udlejer.
En af de helt afgørende ting, du skal være opmærksom på, når du lejer en lejebolig, er altså lejekontrakten. Det er nemlig den, der bliver afgørende for dig i spørgsmålet om, hvorvidt du kan få dit depositum tilbage.
Både et depositum og forudbetalt husleje fungerer som økonomisk sikring for udlejere. Forskellen på depositum og forudbetalt leje er, at det ene beløb dækker udgifter forbundet med skader, slid og mangler på boligen, som du forårsager på boligen, mens du lejer den, mens forudbetalt husleje er betaling af reel husleje, som udlejer kan gøre brug af, hvis du kommer bagud med din betaling.
Forudbetalt husleje er penge, der går til reel husleje. Enten kommer pengene i spil, hvis du undervejs i din lejeperiode kommer bagud med betalingen af din husleje, eller også kommer huslejen i spil i de sidste måneder af din lejeperiode, efter du har opsagt din lejebolig.
Et depositum er et beløb, der kommer i spil, hvis der skal udbedres skader, slid og mangler på lejeboligen, når du flytter fra den. Hvis ikke der er noget at udbedre, eller der kun er mindre mangler at udbedre, får du hele eller dele af beløbet tilbage igen.